Belastingaangifte doen in 2023? Gebruik deze 11 tips

Header afbeelding appel


Belastingaangifte doen in 2023? Gebruik deze 11 tips

Wij komen bij Brand New Day best een eind met onze belastingaangifte, maar we zijn geen belastingadviseurs. En dus vroegen we financieel adviseur Marijn Everse van C&W Finance een paar tips te geven waar u wel iets mee kunt.

Eerst wat tips waarmee u kunt besparen

 
1. Check of u niet onnodig veel betaalt

Volgens de Bond voor Belastingbetalers (inderdaad, die bestaat) betalen Nederlanders samen jaarlijks 90 tot 250 miljoen euro overbodige belasting. Vaak komt dat door een gebrek aan kennis, of omdat de automatisch ingevulde gegevens onjuist zijn en niet goed worden gecontroleerd.

Veel van uw gegevens – ook de gegevens van uw rekening(en) bij Brand New Day – worden automatisch voor u ingevuld. In de meeste gevallen kloppen ze, maar soms kan er een foutje in zitten. Controleer alle vooraf ingevulde gegevens daarom goed. Wilt u kijken of de gegevens van uw rekening bij Brand New Day kloppen? Dan kunt u de bedragen in uw Belastingaangifte vergelijken met de bedragen op uw Brand New Day-jaaroverzicht. Deze kunt u downloaden in MijnBND.

2. Laat geen geld uit voorgaande jaren liggen

Als u toch de administratie overhoophaalt om alles te controleren… denk dan ook eens aan de jaren vóór 2022. Want misschien nam u die vooraf ingevulde aangifte toen wél voor lief, of blijken er toch aftrekposten te zijn waarvan u geen gebruik gemaakt heeft. Het kan dus slim zijn om ook de aangiftes van eerdere jaren eens onder de loep te nemen met de onderstaande tips in het achterhoofd.

3. Vroeg aangifte doen loont

U hoeft niet klokslag 00.00 uur op 1 maart achter uw laptop te kruipen, maar het is wel handig als u de belastingaangifte vóór 1 april doet. Dan verzekert de Belastingdienst u namelijk dat u uiterlijk 1 juli uw voorlopige aanslag ontvangt óf teruggaaf gestort krijgt.

En hoe eerder u die belastingteruggave ontvangt, hoe langer u het bedrag kunt laten renderen op uw spaar- of beleggingsrekening bij Brand New Day. Om u maar eens een idee te geven. Of u geeft het lekker uit op uw vakantieadres, ook helemaal prima natuurlijk.

4. Gebruik het belastingvoordeel van uw pensioenrekening

Heeft u een bedrag gestort op uw pensioenrekening bij Brand New Day? Fijn! Dat levert u niet alleen een mooi pensioenpotje op, maar ook flink wat belastingvoordeel. Wilt u weten hoe u de jaar- en reserveringsruimte verwerkt in uw aangifte? Dat leest u hier.

5. Benut uw aftrekposten

Aftrekposten zijn nóóit vooraf voor u ingevuld. En er zijn toch best veel zaken waarvoor u belasting mag aftrekken:

Als u in 2022 een bedrag van minimaal €60 (en minstens 1% van uw verzamelinkomen) aan goede doelen heeft gedoneerd, mag u die giften aftrekken van uw belastbare inkomen.
Onder bepaalde voorwaarden mag u de kosten voor medicijnen, geneeskundige hulp en andere behandelingen aftrekken.
Heeft u een koopwoning? Dan mag u mogelijk een aantal kostenposten aftrekken van uw belastbare inkomen.

De Belastingdienst heeft op een rijtje gezet welke aftrekposten er zijn.

6. Verdeel aftrekposten over u en uw (fiscaal) partner

Doet u de aangifte samen met uw partner? Dan is het zonde om dat fiscaal partnerschap niet optimaal te benutten. Het kan namelijk lonen om bepaalde aftrekposten, zoals studiekosten of de hypotheekrente, zo gunstig mogelijk te verdelen per persoon. Hetzelfde geldt wanneer de ene partner flink meer vermogen in box 3 bezit dan de ander.

U krijgt, terwijl u de aangifte doet, ‘live’ te zien hoeveel belasting u samen moet betalen of terugkrijgt. Het kan dus lonen om tijdens te aangifte te ‘schuiven’ met de aftrekposten. En bent u vorig jaar gescheiden? Dan mag u tóch over heel 2022 belastingaangifte doen samen met uw ex-partner.

7. Wisselend inkomen? Maak er slim gebruik van

Bij een sterk wisselend inkomen over de afgelopen jaren kan het zijn dat u gebruik kunt maken van de middelingsregeling. U neemt dan het gemiddelde inkomen over 3 aaneengesloten kalenderjaren, en berekent vervolgens hoeveel belasting u over dat gemiddelde inkomen moet betalen.

Dat kan bijvoorbeeld gunstig zijn als u in vorige jaren een lager inkomen had dan het jaar waarover u nu aangifte doet. Middeling kan voordelig zijn als:

Overigens wordt de mogelijkheid tot het middelen van inkomen afgeschaft. Officieel is dat al gebeurd, maar de mogelijkheid blijft nog even bestaan. De laatste 3 aaneengesloten jaren waarover gemiddeld kan worden zijn 2022, 2023 en 2024.

… en dan nu wat praktische zaken

 
8. Pak alle documenten er alvast bij

Beetje een open deur, denkt u misschien. Snappen we. Maar u zal niet de eerste zijn die vol frisse tegenzin aan de belastingaangifte begint, om er vervolgens achter te komen dat het tóch wel handig was geweest als die WOZ-beschikking gewoon van tevoren klaarlag.

Heeft u het jaaroverzicht van Brand New Day nodig? Deze kunt u gemakkelijk downloaden in MijnBND. U vindt hem na het inloggen op onze website onder ‘Mijn documenten’

9. Aangifte via een app?

In de meeste gevallen kan dat! Dat doet u eenvoudig via de app ‘Aangifte inkomstenbelasting’ van de Belastingdienst. Er zijn wel situaties waarin aangifte via de app niet mogelijk is.

En tot slot nog wat tips voor 2023

 
10. Wees die ongewenste aanslag voor!

Als uw situatie in 2023 flink verandert ten opzichte van vorig jaar – of als dat al gebeurd is – dan kan het zijn dat u dit jaar ongemerkt te weinig belasting betaalt. Dit gebeurt vaak bij startende ondernemers.

Als u denkt dat dat het geval is, dan kunt u een een voorlopige aanslag aanvragen bij de Belastingdienst. U kunt daarin het te verwachten inkomen voor dit jaar opgeven, waarmee de Belastingdienst een schatting maakt van hoeveel belasting u moet betalen. U kunt dit dan in termijnen betalen en hiermee voorkomt u dat u volgend jaar ineens een groot bedrag hoeft af te dragen.

11. Uw jaarruimte wordt waarschijnlijk flink hoger

Naar alle waarschijnlijkheid treedt vanaf 1 juli 2023 de Wet toekomst pensioenen in werking. Dat heeft als gevolg dat de berekening van uw jaarruimte (in positieve zin) verandert: voor veel mensen geldt – waarschijnlijk – dat ze straks tot wel 3 keer zoveel jaarruimte mogen storten.

Dat betekent ook dat u, als u die jaarruimte gebruikt, straks 3 keer zoveel belasting mag terugvragen. Van alle jaarruimte die u stort, krijgt u in het volgende jaar namelijk minstens 36,93% weer terug.

Groot voordeel van zo’n pensioenrekening is ook dat u geen vermogensbelasting over het geld op de rekening betaalt. Heeft u dus veel vermogen in box 3 en wilt u de belastingdruk van dat vermogen verlagen? Dan kan het interessant zijn om uw jaarruimte te benutten.

Zit u met vragen? Of wilt u een rekening openen?

Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Bent u nog geen klant bij ons, of bent u van plan een nieuwe rekening bij Brand New Day te openen en heeft u daar een vraag over? Plan dan gerust een belafspraak in.

Scroll naar boven