Reserveringsruimte

Had u de laatste jaren wel jaarruimte, maar heeft u het niet gebruikt? Dan mag u dat alsnóg doen. Hieronder kunt u binnen no-time uw reserveringsruimte berekenen.

De spelregels (van de Belastingdienst)

De lijfrente-uitkering moet een minimaal aantal jaar duren. Hoe lang precies? Dat ligt aan uw situatie. Afhankelijk van uw leeftijd én wanneer u in het verleden het geld voor uw lijfrentekapitaal heeft ingelegd, gelden de onderstaande regels van de Belastingdienst. Deze regels gelden overigens per polis of rekening. Wordt een lijfrentepolis of -rekening van een andere aanbieder overgeboekt? Dan checken wij voordat uw lijfrente-uitkering van start gaat of aan deze regels wordt voldaan.

Situatie 1: U heeft alleen lijfrentekapitaal ingelegd vanaf 1 januari 2014

Keuzes voor het moment van starten met uitkeren Waar moet u rekening mee houden?
De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt vóór het jaar waarin u voor het eerst recht heeft op AOW (dus bijvoorbeeld als u 55 bent, of 63). De minimale duur van alle betalingen is 20 jaar + het aantal jaren dat u jonger bent dan uw AOW-leeftijd. De maximale duur van alle betalingen is 30 jaar.
De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt in het jaar waarin u voor het eerst AOW ontvangt (of later, als het maar voor de uiterste fiscaal toegestane datum is). De minimale duur van alle betalingen is 5 jaar als de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 24.168 (2023). Is het bedrag per jaar hoger? Dan is de minimale duur het aantal jaren waarbij de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 24.168 óf 20 jaar.

Situatie 2: U heeft alleen lijfrentekapitaal ingelegd vóór 1 januari 2014 en niet meer daarna

Keuzes voor het moment van starten met uitkeren Waar moet u rekening mee houden?
De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt in het jaar waarin u 65 wordt (of later, als het maar voor de uiterste fiscaal toegestane datum is). De minimale duur van alle betalingen is 5 jaar als de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 24.168 (2023). Is het bedrag per jaar hoger? Dan is de minimale duur het aantal jaren waarbij de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 24.168 (2023) óf 20 jaar.
De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt vóór het jaar waarin u 65 wordt. De minimale duur van alle betalingen is 20 jaar + het aantal jaren dat u jonger bent dan uw AOW-leeftijd. De maximale duur van alle betalingen is 30 jaar.

Situatie 3: U heeft zowel vóór als na 1 januari 2014 lijfrentekapitaal ingelegd op uw oude rekening of in de polis

Keuzes voor het moment van starten met uitkeren Waar moet u rekening mee houden?
De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt in het jaar waarin u 65 wordt (of later, als het maar voor uiterste fiscaal toegestane datum is). Voor het geld dat u tot en met 31-12-2013 had opgebouwd, geldt de minimale duur van alle betalingen van 5 jaar zolang de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 24.168 (2023). Is het bedrag per jaar hoger? Dan is de minimale duur het aantal jaren waarbij de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 24.168 (2023) óf 20 jaar.
De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt in het jaar dat u recht krijgt op AOW (of later, als het maar voor uiterste fiscaal toegestane datum is). voor uiterste fiscaal toegestane datum is Voor het geld dat u vanaf 01-01-2014 heeft opgebouwd is de minimale duur van alle betalingen 20 jaar + het aantal jaren dat u jonger bent dan uw AOW-leeftijd.
De startdatum van uw lijfrente-uitkering (let op: dus niet de datum waarop u de eerste betaling ontvangt) ligt vóór het jaar waarin u 65 wordt. Als u beide mogelijkheden wilt gebruiken, kunt u 2 lijfrente-uitkeringen openen.
De minimale duur van alle betalingen is 5 jaar als de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 24.168 (2023). Is het bedrag per jaar hoger? Dan is de minimale duur het aantal jaren waarbij de bruto betalingen per jaar niet hoger zijn dan € 24.168 (2023)
De minimale duur van alle betalingen is 20 jaar + het aantal jaren dat u jonger bent dan uw AOW-leeftijd. De maximale duur van alle betalingen is 30 jaar.
Scroll naar boven