Logo-Black-BND.svg
Iedereen een extra pensioenpotje

Pensioen?

Niks voor mij...

Onzin, want het is waarschijnlijk makkelijker dan je denkt. Binnen een half uurtje kun jij voor een eigen pensioenpotje zorgen.

✅ Een eigen pensioenpotje waar niemand aan kan komen.
✅ Binnen een half uur geregeld.
✅ Altijd hulp van onze klantenservice.

meer dan 250.000 klanten
€5 mld in beheer

Zelf pensioen opbouwen?

Een pensioenrekening open je eenvoudig online. Met hulp van een vriendelijke Brand New Day’er, of gewoon zelf.

✅ Binnen een half uur geregeld.
✅ Inzicht in je rekening via MijnBND.
✅ Altijd hulp van onze klantenservice.

Wat regel je bij

?

pensioen-BND.png

Pensioenrekening-beleggen

✅ beleggen voor jouw pensioen
✅ belastingvoordeel en spelregels
✅ beleggen kent risico’s

Beleggingsrekening


✅ beleggen voor een willekeurig doel
✅ geen belastingvoordeel en spelregels
✅ beleggen kent risico’s

Pensioenrekening-sparen

✅ sparen voor jouw pensioen
✅ belastingvoordeel en spelregels
✅ geen risico

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en je kunt een deel van je inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe je die kunt beperken.

Hoe werkt beleggen (voor je pensioen)?

Bij Brand New Day kun je beleggen of sparen voor je pensioen. Dat sparen is simpel. Beleggen ook, maar vereist wel iets meer uitleg. 

Lage kosten

zodat jij meer pensioen overhoudt.

Over de kosten doen we niet geheimzinnig

 • € 45 afsluitkosten
 • 0,44% servicekosten
 • 0,50% stortingskosten
 • 0,15% – 0,17% fondskosten (bij modelportefeuilles)
Staat er geen geld op de rekening? Dan betaal je geen lopende kosten.
Veel belangrijker:

wat levert zo'n pensioenrekening op?

💸 sparen of beleggen: jij bepaalt
🤓 altijd hulp van onze klantenservice
📈 hopelijk een mooi rendement
👵 geen pensioenstress
🏦 belastingvoordeel

Vergelijk het zelf

Sparen voor je pensioen? Beleggen voor je pensioen? Of toch gewoon beleggen met een ‘normale’ beleggingsrekening? Bekijk de verschillen hieronder.

Pensioenrekening-beleggen Beleggingsrekening Pensioenrekening-sparen
Belastingvoordeel
Vrij opneembaar
Beleggen in indexfondsen
Variabele rente
Geen risico
meer dan 250.000 klanten
8,5/10 op Klantenvertellen
5 mld in beheer

Een beetje pensioenkennis:​

Sparen of beleggen?

2 minuten leestijd

Hoe werkt het belastingvoordeel?

5 minuten leestijd

Hoe werkt beleggen?

4 minuten leestijd

Wat zijn de risico’s van beleggen?

2 minuten leestijd

Onze klanten gaven ons in 2022 een 8

4/5
Bekijk alle beoordelingen op Klantenvertellen

Meteen aan de slag?

Start met jouw pensioenpotje.

Goede vragen

Heb je een vraag? Best kans dat je het antwoord hiernaast vindt.

En zo niet? Neem dan even contact met ons op. We helpen je er graag mee!

Ja. In het hypothetische geval dat Brand New Day failliet gaat, vallen jouw beleggingen buiten onze boedel. Die blijven dus van jou. En met je spaargeld ben je beschermd tot een bedrag van €100.000. Hoef je niets voor te doen. 

Ja! Wij verplichten je niets. Als je eerst even wilt sparen en later wilt beleggen  - of je wilt het allebei tegelijk - dan is dat natuurlijk geen probleem.

Als je een pensioenrekening hebt, dan kun je het geld op die rekening later periodiek door ons laten uitkeren. Die uitkering duurt minimaal 5 jaar, maar langer mag natuurlijk ook.

De hoogte van de uitkering is gebaseerd op hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, hoeveel spaarrente je dan krijgt en of je het bedrag laat uitkeren per jaar, half jaar, kwartaal of maand.

Nee! Wij verplichten je nooit om te storten. Je moet al genoeg in het leven. Geld storten doe je wanneer dat jou uitkomt. Heb je een pensioenrekening? Dan is er geen minimale storting, wel een maximale: je mag namelijk nooit meer storten dan jouw jaarruimte.

Als je een rekening bij ons opent, zie je jouw pensioen of beleggingen terug in MijnBND. Dat is onze online klantomgeving. Je kunt er je rendement inzien, stortingen doen en belangrijke documenten downloaden. 

meer dan 250.000 klanten
€5 mld in beheer

Begin morgen vandaag

Streep pensioen meteen van je to-dolijstje af.

✅ 13 jaar ervaring
✅ meer dan 250.000 klanten
✅ klanten zijn erg tevreden

In 25 minuten geregeld

Iedereen een extra pensioenpotje

4.5/5
1228 beoordelingen
© 2023 Brand New Day
Scroll naar boven

De bank voor sparen, beleggen & pensioenen

Sparen of beleggen?

Hoe meer tijd je hebt, hoe aantrekkelijker beleggen wordt. Als je maar 1 jaar de tijd hebt, dan is beleggen best risicovol: de kans bestaat dat je geld dan flink in waarde daalt. Dat zie je ook hieronder: we vergelijken beleggen met sparen over alle periodes van 1 jaar sinds 1928:

Het gemiddelde jaarlijkse rendement over periodes van 1 jaar voor beleggen en sparen. Berekeningen door Brand New Day. Data voor beleggen komt van de S&P500 Index (in USD, van 1928 tot en met 1969, de MSCI World Index (in USD, vanaf 1970 tot en met 2004) en de MSCI World Index (gehedged naar euro’s, vanaf 2005 tot en met 2022). Data voor sparen betreft het rendement op Amerikaanse T-bills (in USD, vanaf 1928 tot en met 2002) en de gemiddelde jaarlijkse rente op Nederlandse spaarrekeningen zonder vaste looptijd (bron: DNB, vanaf 2003 tot en met 2022). Deze berekeningen zijn exclusief eventuele afgetrokken kosten.

Maar heb je heel lang de tijd, bijvoorbeeld 20 jaar? Dan is de kans op een hoger rendement historisch gezien groter als je gaat beleggen. En in alle periodes van 20 jaar sinds 1928 was er nog nooit een negatief rendement voor beleggen.

Het gemiddelde jaarlijkse rendement over periodes van 20 jaar voor beleggen en sparen. Berekeningen door Brand New Day. Data voor beleggen komt van de S&P500 Index (in USD, van 1928 tot en met 1969, de MSCI World Index (in USD, vanaf 1970 tot en met 2004) en de MSCI World Index (gehedged naar euro’s, vanaf 2005 tot en met 2022). Data voor sparen betreft het rendement op Amerikaanse T-bills (in USD, vanaf 1928 tot en met 2002) en de gemiddelde jaarlijkse rente op Nederlandse spaarrekeningen zonder vaste looptijd (bron: DNB, vanaf 2003 tot en met 2022). Deze berekeningen zijn exclusief eventuele afgetrokken kosten.

Wel belangrijk: Als je gaat beleggen, gaan je beleggingen dus hoe dan ook een keer flink in waarde dalen. Dat is normaal gesproken probleem, zolang je maar lang de tijd neemt. En je moet er wel tegen kunnen: raak je in paniek van zulke dalingen? Dan is sparen misschien een beter idee.

De bank voor sparen, beleggen & pensioenen

De bank voor sparen, beleggen & pensioenen

Belastingvoordeel?

Als je een eigen pensioenpotje begint, kun je profiteren van 2 belastingvoordelen:

1. Een belastingteruggave
Van iedere storting die je doet, krijg je zo’n 37% terug van de Belastingdienst. Dus als je € 1.000 stort, krijg je € 370 terug.

2. Een vrijstelling van vermogensbelasting
Over het geld op de rekening hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Daarmee besparen veel mensen op de lange termijn behoorlijk wat belasting.

Daarvoor moet je je wel aan een paar spelregels houden:

Er is een maximumbedrag dat je per jaar mag storten
Want de Belastingdienst sponsort graag mee aan jouw pensioen, maar niet onbeperkt. Het maximale bedrag dat je in een jaar mag storten, is jouw jaarruimte.

Je mag het geld niet zomaar opnemen
Het geld is bedoeld voor je pensioen staat daarom op een geblokkeerde rekening. Maar goed ook, want dan kun je je eigen pensioen niet voortijdig opmaken.

Je moet met het geld een pensioeninkomen aankopen
Je mag het geld op de rekening niet in één keer opnemen. Nee, je moet het opgebouwde bedrag periodiek laten uitkeren in minimaal 5 jaar. Langer mag ook.

De bank voor sparen, beleggen & pensioenen

De bank voor sparen, beleggen & pensioenen

Hoe werkt beleggen?

Iedere euro die je stort, wordt automatisch belegd in duizenden beleggingen tegelijkertijd. Hoef je niets voor te doen. Bij het openen van de rekening hoef je alleen 1 van de 5 modelportefeuilles te kiezen:

 • Modelportefeuille zeer offensief (100% aandelen)
 • Modelportefeuille offensief (70% aandelen, 30% obligaties)
 • Modelportefeuille neutraal (50% aandelen, 50% obligaties)
 • Modelportefeuille defensief (30% aandelen, 70% obligaties)
 • Modelportefeuille zeer defensief (10% aandelen, 90% obligaties)

Aandelen zijn wat risicovoller dan obligaties, maar leveren op de lange termijn naar verwachting ook een hoger rendement op. Beleg je dus wat offensiever? Dan jojoot de waarde van de beleggingen wat harder op en neer dan wanneer je defensief belegt, maar is de kans op een mooi rendement op de lange termijn óók groter.

Indexbeleggen
Je belegt in indexfondsen en belegt dan niet in één aandeel of een paar waarvan jij denkt dat die goed gaan presteren, maar gewoon meteen in héél veel aandelen (of obligaties) tegelijkertijd. Indexbeleggen bij Brand New Day heeft een aantal grote voordelen:

Je belegt in duizenden bedrijven tegelijkertijd, waardoor je nooit afhankelijk bent van een enkel bedrijf. Zo verklein je dus het risico.

Indexbeleggen is een goedkope manier van beleggen. En als je weinig kosten betaalt, blijft er meer rendement over.

Indexbeleggen levert 9 op de 10 (als het er niet meer zijn) mensen op de lange termijn een hoger rendement op dan wanneer ze op zoek gaan naar de ‘beste’ aandelen.

De risico’s van beleggen
Beleggen is natuurlijk niet risicoloos. Hier lees je alles over de risico’s van beleggen

De bank voor sparen, beleggen & pensioenen

De bank voor sparen, beleggen & pensioenen

De risico’s van beleggen

Risico hoort bij beleggen en jouw inleg kan altijd minder waard worden. Klinkt spannend, maar hoeft niet per se slecht te zijn. Hieronder leggen we uit waarom.

Hoe meer risico je neemt, hoe hoger het verwachte rendement, maar ook hoe groter de kans is dat je beleggingen in de tussentijd (hard) op en neer jojoën. Als je heel lang de tijd neemt, kan dat ge-jojo meestal niet zoveel kwaad. Heb je maar kort de tijd? Dan wel.

Hoe kun je zelf het risico beperken?

 1. Lang de tijd nemen
  Wil je volgend jaar een nieuwe auto kopen? De kans dat je beleggingen juist in dat ene jaar (flink) dalen, is best aanwezig. Dat risico verklein je als je lang de tijd neemt. Dan gaat je hoe dan ook nog eens een negatief beursjaar meemaken, maar geef je jouw beleggingen ook de kans om weer te herstellen.

 2. Rustig blijven
  Je gaat dus geheid eens een minder beursjaar meemaken. Veel mensen raken bij dalende koersen in paniek en verkopen dan hun beleggingen. Weet dus dat er best eens een minder beursjaar tussen kan zitten.

 3. Regelmatig inleggen
  Als je regelmatig een bedrag inlegt, koop je beleggingen aan tegen verschillende koersen. Je ‘middelt’ daarmee als het ware de aankoopkoers en bent nooit afhankelijk van één aankoopkoers.

 4. Breed spreiden
  Als je belegt in heel veel bedrijven tegelijkertijd, ben je nooit afhankelijk van een aandeel (of een paar). Door te spreiden over verschillende werelddelen, landen en sectoren, verminder je het risico van beleggen.

Alles over de risico’s
Alles weten over de risico’s van beleggen? Dat doe je hier.

De bank voor sparen, beleggen & pensioenen