Pensioeninkomen aankopen

Het is de bedoeling dat u met het geld op uw pensioenrekening uiteindelijk een pensioeninkomen aankoopt. We leggen op deze pagina de belangrijkste spelregels daarvoor uit. U hoeft pas een keuze te maken op het moment dat u uw pensioeninkomen wilt aankopen. U heeft daarvoor waarschijnlijk nog wel even de tijd.

hearts_GREEN

U zit niet aan ons vast

Wanneer moet ik uiterlijk een pensioeninkomen aankopen? 

clock2_YELLOW

De spelregels

U bepaalt dus zelf wanneer u uw pensioeninkomen aankoopt. Er zijn 2 belangrijke momenten.

1. Voordat u AOW krijgt
Wilt u met het geld op uw pensioenrekening een inkomen aankopen vóórdat u recht krijgt op AOW? Dan moet deze minimaal doorlopen tot 20 jaar ná de datum waarop u recht krijgt op AOW.

Bijvoorbeeld:
Als u op uw 68e AOW krijgt en op uw 65e al een inkomen wilt aankopen, moet dit inkomen minimaal tot uw 88e doorlopen.

Nog een voorbeeld:
U krijgt op uw 68e AOW. U wilt op uw 55e een inkomen aankopen. Dat kan, maar het inkomen moet minimaal tot uw 88e doorlopen.

2. Vanaf of na het moment dat u AOW krijgt
Koopt u het pensioeninkomen aan vanaf het moment dat u recht krijgt op AOW of daarna? Dan moet het inkomen minimaal 5 jaar lopen en mag het maximaal levenslang lopen. De keuze is dan dus een stuk ruimer. Verkiest u de levenslange optie? Dat is alleen mogelijk bij een verzekeraar. Brand New Day biedt geen levenslange uitkering aan. Let wel op dat u het pensioeninkomen uiterlijk op 31 december in het vijfde jaar nádat u recht hebt gekregen op AOW aankoopt.

Voorbeeld:
U krijgt op uw 68e AOW. U mag vanaf die dag met het geld op uw pensioenrekening een inkomen van 5 jaar aankopen, maar ook een inkomen van 7 jaar, of 10 jaar, of levenslang tot u overlijdt.

Nog een voorbeeld:
U krijgt op uw 68e AOW. U mag dan ook op uw 70e of 72e bovenstaande inkomens aankopen.

Graag benadrukken we dat bovenstaande informatie niet compleet is. Er zijn nog meer spelregels. Maar als u nu een pensioenrekening wilt openen, zijn dit wel de belangrijkste.
rente lijfrente-uitkering

Wie bepaalt de hoogte van mijn pensioeninkomen? 

Waar moet ik straks ook rekening mee houden?

 heeft meer keuzes straks. Of zo u wilt: flexibiliteit.

Levenslang of tijdelijk
U kunt een pensioeninkomen aankopen dat ‘levenslang’ loopt. Dus totdat u overlijdt. Dat kan mee- of tegenvallen… u kunt veel ouder worden dan de statistieken zeggen, of onverhoopt niet. Maar als u veel ouder wordt, is dat het risico van de aanbieder.

Alleen verzekeraars mogen een levenslang inkomen aanbieden. Bij een bank kunt u alleen een inkomen met een vooraf afgesproken duur afsluiten. Brand New Day biedt geen levenslang inkomen aan.

Inkomen op één of twee levens
Als u een pensioeninkomen bij een bank aankoopt, lopen de betalingen altijd door tot de afgesproken einddatum. Overlijdt u onverhoopt voor die einddatum? Dan wordt het geld tot de einddatum maandelijks naar uw erfgenamen overgemaakt.

Als u een levenslang inkomen bij een verzekeraar aankoopt, kunt u kiezen: het inkomen stopt op het moment dat u overlijdt (‘inkomen op één leven’) óf het inkomen wordt voortgezet totdat ook uw partner overlijdt (‘inkomen op twee levens’).

Iets voor u? 

Beginnen met het opbouwen van uw aanvullend pensioen? Dat kan bij Brand New Day in drie verschillende smaken.

Pensioenrekening-beleggen
Met deze rekening bouwt u vermogen op door te beleggen in indexfondsen. Iets voor u?
Pensioenrekening-sparen
Gaat u voor safe en kiest u voor sparen? Dat kan ook bij Brand New Day. Met een variabele rente.
ZZP pensioen
Eigen ondernemer en op zoek naar pensioen? Dan is ZZP pensioen wellicht iets voor u.
Scroll naar boven