Dagelijks beleggingsorders invoeren

Met uw beleggingsrekening van Brand New Day Bank kunt u dagelijks beleggingsorders invoeren. Of u nu stort, een opname doet of uw portefeuille wilt wijzigen. Iedere order die wij ontvangen, voeren wij zo spoedig mogelijk uit. Het moment waarop wij daadwerkelijk voor u handelen, is afhankelijk van het moment waarop wij een order of storting ontvangen, de fondsen waarin u belegt en het type order. Natuurlijk zijn er uitzonderingen: zo zijn de beurzen bijvoorbeeld gesloten op sommige (internationale) feestdagen en kunnen wij niet alle beleggingsorders tegelijk voor u uitvoeren.

Cut-off tijden voor verschillende orders

Er wordt niet gedurende de hele dag gehandeld. Alle orders worden door ons verzameld en op één moment verstuurd. Dat is direct na het cut-off moment. Stuurt u uw verzoek na het cut-off moment? Dan verwerken wij uw verzoek de volgende werkdag. Niet elk verzoek heeft dezelfde cut-off tijd:

Type Cut-off moment
Opname Iedere werkdag om 10.00 uur
Switchen en herbalanceren Iedere werkdag om 12.00 uur

De fondsen

De meeste fondsen hebben een verwerkingstijd van één werkdag. Geeft u uw verzoek vóór het cut-off moment door? Dan kunt u dit de werkdag daarna controleren in MijnBND. Sommige fondsen hebben een verwerkingstijd van twee werkdagen. Hierbij ziet u de wijziging dus pas twee werkdagen later in MijnBND terug.

De fondsen met een verwerkingstijd van twee werkdagen zijn:

Aankopen

Wilt u beleggingen aankopen? Dat kan iedere werkdag. Hiervoor moet uw storting vóór 23.59 uur op uw rekening staan. De aankoop van (de meeste) beleggingen vindt vervolgens plaats tegen de slotkoers van de eerstvolgende werkdag.

Komt uw storting bijvoorbeeld op dinsdag vóór 23.59 uur bij ons binnen? Dan kopen wij op donderdag beleggingen aan tegen de slotkoers van woensdag. Wij kopen trouwens automatisch beleggingen voor u aan volgens de door u gekozen fondsverdeling: u hoeft hiervoor niets te doen.

Doet u in MijnBND een storting via iDeal? Dan staat het geld direct op uw Brand New Day-rekening. Doet u zelf een overboeking vanuit uw eigen bank? Dan duurt het wat langer voordat de storting zichtbaar is op uw Brand New Day-rekening.

Wilt u met een waarde die in de beleggingscategorie cashallocatie op de rekening omzetten in beleggingen? Dan wordt dit behandeld als switchorder. De cut-off tijden van switchorders zijn dan van toepassing.

Verkopen

Alle verkoopopdrachten die wij voor 10.00 uur ’s ochtends ontvangen worden dezelfde dag verwerkt. Dat wil zeggen dat de aandelen en/of obligaties tegen de slotkoers van diezelfde werkdag of de werkdag daarna worden verkocht. Dit is afhankelijk van het fonds waarin u belegt. Het geld wordt vervolgens overgemaakt naar uw tegenrekening. Dit doen we maximaal drie werkdagen later.

Wilt u beleggingen op uw rekening omzetten in cashallocatie? Dan wordt dit behandeld als switchorder. De cut-off tijden van switchorders zijn dan van toepassing.

Switchen en herbalanceren

U kunt natuurlijk ook uw portefeuille herverdelen, switchen van BND Vrij beleggen naar BND Modelbeleggen, of binnen Vrij beleggen switchen tussen verschillende fondsen en/of cashallocatie. Als u de opdracht op een werkdag vóór 12.00 uur invoert, dan versturen wij de order dezelfde dag nog. De aan- en verkopen worden doorgaans tegen de slotkoers van de eerstvolgende werkdag uitgevoerd. De werkdag daaropvolgend kunt u de wijzigingen in MijnBND bekijken.

Meerdere opdrachten tegelijkertijd

Het kan voorkomen dat er tegelijkertijd meerdere beleggingsopdrachten voor uw rekening klaarstaan. Houd er in dit geval rekening mee dat de opdrachten achtereenvolgend, en niet tegelijkertijd worden uitgevoerd. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de verschillende verwerkingstijden van de opdrachten zoals hierboven beschreven. U vindt de verwerkingstijd per type opdracht hierboven. In principe wordt de opdracht die als eerste bij ons binnenkomt, als eerste verwerkt.

Geld opnemen

Als u geld opneemt van uw beleggingsrekening, dan verkopen wij daarvoor beleggingen naar rato van de samenstelling van uw fondsverdeling. Belegt u bijvoorbeeld voor 50% in fonds Y, voor 30% in fonds X en voor 20% in fonds Z en voert u een verkoopopdracht van €100 in? Dan verkopen wij voor €50 beleggingen uit fonds Y, voor €30 uit fonds X en voor €20 uit fonds Z.

Heeft u geld in de cashallocatie staan en neemt u geld op?

Dan werkt zo’n opname hetzelfde als hierboven. Staat 50% van uw geld bijvoorbeeld in de cashallocatie en belegt u voor 30% in fonds Y en voor 20% in fonds X? Als u dan een verkoopopdracht van €100 invoert, onttrekken wij €50 uit de cashallocatie en verkopen wij voor €30 beleggingen uit fonds Y en voor €20 uit fonds X.

Neemt u een gedeelte van uw geld op?

Dan mag die opname niet meer dan 90% van uw belegde geld zijn. De koers waartegen verkocht wordt, kan namelijk afwijken van de koers op het moment dat de verkooporder wordt ingevoerd. Heeft u bijvoorbeeld €100 op uw rekening staan en doet u een opname van €95, maar heeft u op het moment dat uw beleggingen daadwerkelijk verkocht worden nog maar €94 op uw rekening staan doordat de koers gedaald is? Dan kan die opname niet doorgaan. Doet u toch een verkoopopdracht van méér dan 90% van uw belegde geld? Dan gaan wij automatisch over tot verkoop van al uw beleggingen en ontvangt u 100% van het (belegde) tegoed op uw rekening.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven