Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

"Beleggen is net als de seizoenen"

Dit artikel in een notendop:

In dit interview met belegger, klant, en inmiddels ook blogger Wichard Huigen van MetPensioenEnToen bespreken wij zijn beleggingshistorie, gemaakte fouten, visie op beleggen en meer. Hij deelt zijn levensverhaal en hoe hij is begonnen met beleggen, maar ook een aantal tips om jezelf meer financiële vrijheid te geven komende uit eigen ervaringen. 

 

Hoe ben je bij Brand New Day terechtgekomen?

In eerste instantie begon het met een oude woekerpolis bij een voormalig aanbieder. Deze lieten het lijken alsof geld aan de bomen groeide. Toen echter het rendement tegenviel na een aantal jaren ben ik naar mijn accountant gegaan en besloot ik dat het anders moest. Mijn zilvervloot rekening, opgebouwd in de kwekerij, nam ik mee en plaatste ik bij Brand New Day, destijds een van de nieuwe spelers op de markt. Vanwege het taalgebruik, de uitstraling en het degelijke product besloot ik toen dat het de juiste stap was.

Wanneer viel het kwartje dat je een woekerpolis had?

Op het moment dat duidelijk werd dat de resultaten erg tegenvielen in vergelijking met wat er was beloofd en duidelijk werd dat op dat moment in mijn eigen leven mijn schulden, denk aan een hypotheek, toch hoog werden begon ik met het kijken naar mijn financiën. Een tijdelijke klus bleef uit en ik besloot dat ik niet afhankelijk wilde blijven van een klus die misschien wel of niet zou komen.

Waarom Brand New Day en geen andere partij?

Brand New Day had allereerst een goeie look en feel wat belangrijk is voor een eerste opzicht. Verder profileerde Brand New Day zich sterk als pensioenbank die er was om te helpen tegen de woekerpolissen. Verder waren de teksten goed en ook mijn accountant gaf aan dat de partij goed was met realistische verwachtingen. Via een adviseur heb ik destijds een aantal polissen bij elkaar gebracht en deze ondergebracht bij Brand new Day. In eerste instantie nog steeds een gok, ze hadden tenslotte ook net zo goed een woekerpolis kunnen aanbieden. Achteraf bleek het echter een goede keuze.

 

“Financiële onafhankelijkheid biedt je de mogelijkheid meer risico’s te nemen.”

Vroeg met pensioen. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Spaarzaam leven en vroeg beginnen met aflossen zijn voor mij de sleutel tot succes geweest. Toen ik meer ben gaan verdienen ben ik niet enorm veel meer gaan uitgeven zoals sommige misschien wel doen. Door kosten te verlagen en te besparen waar mogelijk bespaarde ik een hoop geld. Daarnaast heb ik als ZZP’er hard aan mijzelf gewerkt en geen onnodige uitgaves gedaan. Door sparen en beleggen daarnaast te combineren kon ik de keuze maken na al een aantal jaar financieel vrij te zijn om vervroegd te stoppen met werken.

Als je financieel onafhankelijk bent dan…

Financiële onafhankelijkheid geeft meer rust in het leven, iets wat veel mensen zien als voor de hand liggend. Echter, het geeft je ook meer vertrouwen in je dagelijks leven en je werk waar je meer risico’s kunt nemen omdat je niet afhankelijk bent van je werk.

Tips als ZZP’er voor beginnen met pensioen

Voor beginnen met pensioen is tijd je belangrijkste vriend. Niet alleen om geld genoeg tijd te geven om te renderen maar ook om te kunnen herstellen van een eventuele dip en een mooi moment te kunnen kiezen om uit te stappen. Verder is het ook zo dat er genoeg mensen hun pensioen niet halen. Begin er daarom vroeg mee zodat je er ook eventueel eerder van kan genieten.

“Een mooie spaar en beleggingspot is de basis van onafhankelijkheid”

Heb je een tip voor de jongeren die vroeg met pensioen willen?

Probeer jezelf zo op te zetten dat je niet afhankelijk bent van je volgende salarisstrook. Doe dit door je levensstijl niet drastisch aan te passen bij een verandering in je loon (positief gezien) en zet iedere maand wat apart. Behalve dat een spaar of beleggingspotje schommelt in waarde is dit ook het geval voor het leven. Net zoals je je moet voorbereiden op vervelende veranderingen in het leven moet je je ook voldoende voorbereiden op een worst case scenario financieel gezien.

Hoe heb jij je voorbereid op een worst case scenario?

Voor mijn vroegtijdig stoppen met werken wist ik dat er ook een worst case scenario zou zijn. Ik heb mij hierop voorbereid door nog een aantal jaar door te werken na het moment dat ik wist dat ik eigenlijk al kon stoppen. Toen ik wist dat het eigenlijk al voldoende was heb ik de knoop doorgehakt. Doe je dit niet? Dan stop je nooit omdat je altijd nog wel ‘één jaartje kan doorwerken’. Heb op dat moment ook het lef om te zeggen, ik stop ermee. Daarvoor is een mooie spaar en beleggingspot de basis waarin je niet meer afhankelijk hoeft te zijn van beursschommelingen.

Alle tijd van de wereld en dan schrijf je over het ‘saaie’ pensioen. Hoe dat zo?

Pensioen is het voorbereidende werk om later te kunnen genieten van het leven. Zodra je stopt kom je eerst in een soort roze wolk waarin alles leuk is. Vervolgens, zodra je weer terug op aarde bent, komt het besef dat je wel heel veel tijd hebt en je kan werken aan andere dingen. Voor mij waren dit mijn relaties, herinneringen, familie en bijvoorbeeld reizen. Door mijn financiën op orde te hebben gemaakt kan ik dit zonder zorg doen en genieten van de tijd die ik nu heb.

 

Je bent dus tevreden klant, maar wat kunnen we beter doen?

Het hebben van een verbindend figuur als voorbeeld is naar mijn mening belangrijk. Iemand die staat voor de no-nonsense van Brand New Day. Daarnaast is het naar mijn mening ook belangrijk om mensen te stimuleren niet alleen op te bouwen maar ook af te bouwen bij Brand New Day.

Grootste beleggingsfout? Wat moet je absoluut niet doen?

Opportunistisch beleggen in de aandelen waar de buurman het over had zonder er zelf dieper in te duiken. Of juist wel maar te veel risico nemen waardoor het onderaan de streep veel te weinig opleverde voor het genomen risico. De beste beleggingen blijven breedgespreide ETF’s en fondsen waarin je maandelijks kan inleggen zonder te kijken naar de koers. Zo haal je emoties uit het beleggen wat het moeilijkste is. Verder is het belangrijk om gespreid te beleggen omdat koersen net als seizoenen zijn. Ze variëren en zijn niet altijd positief als de zomer maar ook wel een somber als de winter.

Wat zijn de belangrijkste pijlers om op te bouwen?

Lage kosten en breed spreiden zijn de basis van je portefeuille. Daarnaast is het ook goed om te kijken of aandelen of fondsen dividend uitkeren. Zo ontvang je naast koersschommelingen en eventueel rendement ook nog een extra’tje.

Wat heb je over de jaren heen veranderd in je beleggingsstrategie/portefeuille?

Herbalanceren niet gebruikt wat achteraf gezien een gelukje was met de lage rendementen van obligaties. Daardoor heb ik in mijn portefeuille meer aandelen dan volgens planning. Echter, obligaties zijn nu wel mijn zorg gezien het eigenlijk schulden zijn.

“Door de juiste financiële keuzes te maken kon ik mijzelf een tweede leven geven” 


Zijn er drastische veranderingen in de beleggingswereld waar je het over wilt hebben?

De krimp van Amerika en de opkomst van Azië zijn tekenen van eventuele aankomende veranderingen. Ik ben van mening dat je kritisch moet zijn op je eigen ideeën en altijd moet proberen het tegendeel te bewijzen om te kijken hoe sterk je mening daadwerkelijk is.

Hoe is de blog tot stand gekomen?

Op de fiets in het bos kwam het idee binnen. Ik was enorm veel bezig met wat mensen van mij verwachtte en wilde iets doen waar ik zelf gelukkig van zou worden en dat delen met mensen. Door de juiste financiële keuzes te maken kon ik mijzelf een tweede leven geven waarin ik kan doen wat ik zelf wil en niet wat anderen van mij verwachten. Ik deel deze visie graag met anderen.

Belangrijk bij BND

Het voordeel is dat je bij Brand New Day zo lang mogelijk uitkeren kunt uitstellen. Daarmee geef je jezelf wat meer tijd en profiteer je optimaal van het rendement over tijd. Verder helpt het ook dat in het geval van overlijden mijn geld buiten de erfbelasting valt en ik zo mijn pensioenpotje kan schenken aan mijn kinderen.

 

 

De mogelijkheden

Wilt u nou meer weten over beleggen bij Brand New Day, kijk dan eens hier. Toch nog niet helemaal zeker van uw zaak? Plan dan een belafspraak in met onze informatieservice waarin zij alle mogelijkheden haarfijn uitleggen, op een moment dat u uitkomt. 

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven