BND-beleggenalgemeen-achtergrond

De 5 voordelen van periodiek beleggen

De korte samenvatting:

Periodiek beleggen kan meerdere voordelen opleveren: het is laagdrempelig, levert minder gedoe op, u kunt erdoor profiteren van lagere aankoopkoersen, u kunt het risico verkleinen en het levert minder stress op. Heeft u daarentegen een groot bedrag en twijfelt u om dat gespreid of ineens te beleggen? Dan is in één keer beleggen misschien een beter idee.

Belegt u voor later? Bijvoorbeeld voor uw pensioen, uw kind of gewoon om later wat rijker te zijn? Best kans dat u dichterbij dat doel komt als u aan periodiek beleggen (ook wel: dollar cost averaging) doet. We leggen uit waarom.

Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen, gespreid inleggen of dollar cost averaging is het op regelmatige basis aankopen van beleggingen, ongeacht de prijs van de belegging of onrust op de financiële markten. De periode bepaalt u zelf: dat kan per jaar zijn, maar ook per maand. Door periodiek te beleggen, koopt u dus eens in de zoveel tijd beleggingen en groeit het aantal beleggingen geleidelijk.

Waarom is periodiek beleggen slim?

Het idee achter periodiek beleggen of dollar cost averaging is dat u niet van één aankoopkoers afhankelijk bent. Als de koers hoog staat kunt u wat minder beleggingen kopen, en als de koers laag staat koopt u met hetzelfde geld meer beleggingen aankopen. Op de lange termijn zou u daarvan moeten profiteren.

Maar er zijn ook psychologische voordelen die, vooral voor beginnende beleggers, helpen om te starten met beleggen én het vol te houden. Hieronder vertellen we u er alles over.

1 Periodiek beleggen is laagdrempelig

Heel veel mensen denken dat ze alleen met een goedgevulde portemonnee kunnen beleggen, maar dat is niet waar. Beleggen kan namelijk al met een paar tientjes per maand, en ook dan kunt u een mooi rendement behalen. 

Dat ziet u hieronder. Wie vanaf de oprichting van Brand New Day € 50 per maand belegd had in onze zeer offensieve modelportefeuille, had met een totale inleg van € 7.800 een rendement van 60% behaald.

Een inleg van een paar tientjes per maand lijkt misschien verwaarloosbaar (al beseffen we goed dat het voor sommige mensen veel geld is), maar zet op de lange termijn dus toch flink wat zoden aan de dijk.

Periodiek beleggen bij Brand New Day

Wat was het rendement geweest als u vanaf 1 januari 2010 t/m 31 december 2022 maandelijks € 50 had belegd in de zeer offensieve modelportefeuille van Brand New Day? Rendement gebaseerd op de gesimuleerde rendementen van de modelportefeuilles bij BND Bank, ná aftrek van service- en fondskosten en met jaarlijks herbalanceren op 31 december. Er is van 1 januari 2010 tot en met 31 oktober 2020 gerekend met de standaardfondsen van de beleggingsrekening van BND Vermogensopbouw en vanaf 1 november 2020 tot en met 31 december 2022 met de modelportefeuilles bij de beleggingsrekening van BND Bank. Rendementen uit het verleden bieden natuurlijk géén garantie voor de toekomst. Uw beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.

Let er wel op dat het belangrijk is om al een mooie spaarbuffer te hebben opgebouwd voor u begint met beleggen: dan hoeft u de beleggingen niet te verkopen als uw wasmachine kapotgaat. Volgens de AFM hebben zijn er trouwens heel veel Nederlanders die wel zo’n buffer hebben, maar nog niet beleggen.

2 Periodiek beleggen is minder gedoe

Als u automatisch iedere maand een bedrag overboekt naar uw beleggingsrekening, heeft u geen werk aan het beleggen van uw geld. Met andere woorden: periodiek beleggen levert minder gedoe op. Het instellen van zo’n automatische afschrijving of overboeking is een kleine moeite en brengt u uiteindelijk dichterbij een groot beleggingsdoel.

Want als u periodiek belegt, hoeft u ook niet bezig te zijn met het ‘beste’ moment om in te stappen. Iets dat voor beleggers sowieso geen verstandig idee is. Door periodiek te beleggen, vermijdt u dus ook de stress van het aankoopmoment en daarmee de mogelijkheid dat u het beginnen met beleggen maar blijft uitstellen, eeuwig wachtend op het ‘perfecte moment’. 

3 U kunt profiteren van lagere aankoopkoersen

Als u periodiek belegt, koopt u beleggingen aan tegen verschillende aankoopkoersen en bent u niet afhankelijk van één instapmoment. Als de koersen gedurende een jaar flink dalen en u blijft stoïcijns blijft inleggen, dan ‘profiteert’ u van die lage instapmomenten. Historisch gezien is de kans namelijk groot dat de koers op de lange termijn weer stijgt. 

Hieronder ziet u hoe dat werkt. Omdat de koers in januari van jaar 2 nog even hoog staat als in januari van jaar 1, zou u misschien denken dat het niet uitmaakt om een jaartje later te beleggen. Toch is dat wel zo.

Profiteren van lagere koersen door periodiek beleggen

Hoe werkt het profiteren van lagere aankoopkoersen door periodiek te beleggen? In het bovenstaande voorbeeld is geen rekening gehouden met de aftrek van kosten. Let er bovendien op dat het bovenstaande slechts een voorbeeld is: periodiek beleggen is geen garantie voor vermogensgroei. Het kan ook voorkomen dat periodiek beleggen negatief uitpakt en uw geld kan natuurlijk in waarde stijgen, maar ook dalen. 

Maar door periodiek te beleggen, profiteert u ook van de momenten waarop de koersen wat lager staan. En misschien nog wel belangrijker: als u periodiek belegt, zorgt u ervoor dat uw geld zo snel mogelijk kan gaan renderen. En hoe langer uw geld heeft om te renderen, hoe groter de kans is dat u een mooi rendement behaalt.

Let wel: het kan natuurlijk ook gebeuren dat de koersen na het inleggen flink in waarde blijven stijgen. In dat geval is het – achteraf gezien – natuurlijk verstandiger om het bedrag gewoon meteen te beleggen. Daarover leest u onderaan dit blog meer.

4 Periodiek beleggen kan het risico verkleinen

Een voordeel van het ‘middelen’ van de aankoopkoers is ook dat u het risico wat kunt verkleinen ten opzichte van wanneer u een bedrag in één keer stort. Door periodiek een bedrag in te leggen, bent u namelijk niet meer afhankelijk van één aankoopkoers. De waarde van uw beleggingen schommelt daardoor wat minder hard op en neer.

En tegelijkertijd is ‘beleggen wat u kunt beleggen’ op de lange termijn vaak een beter idee dan wachten. Want hoe langer u het geld voor uzelf aan het werk zet, hoe groter de kans op een mooi rendement. Dat maakt periodiek beleggen minder risicovol dan het geld opsparen en later ‘op een goed moment’ beleggen. Tegelijkertijd betekent het ook dat het het beste is om het bedrag dat u kunt missen gewoon zo snel mogelijk te beleggen.

5 Periodiek beleggen levert minder stress (en dus meer geld) op

Periodiek beleggen heeft een groot psychologisch voordeel: omdat u op vaste momenten een vast bedrag belegt, bent u minder emotioneel betrokken bij uw beleggingen. En dat maakt de kans dat u vanuit paniek uw beleggingen verkoopt weer een stuk kleiner.

Het effect van stress op uw rendement moet u niet onderschatten, al doen heel veel beleggers dat nog altijd wel. Zij verkopen hun beleggingen in onrust, of kiezen ervoor om niét te beleggen omdat ze bang zijn om in te stappen. Die twee dingen – in paniek verkopen en wachten met beleggen – kunnen op de lange termijn enorm veel rendement kosten.

Daarom is periodiek beleggen voor iedere belegger een goede strategie . Incasso of overboeking instellen, stip aan de horizon zetten en in de tussentijd niet naar omkijken, zodat u vooral niet in de verleiding komt om de beleggingen te verkopen of om nog even te wachten met beleggen.

Voor beginnende beleggers is periodiek beleggen met een klein bedrag bovendien een  mooie manier om te wennen aan dalingen en stijgingen op de beurs, zonder daarbij te emotioneel betrokken zijn. Het kan beginnende beleggers dus het vertrouwen geven om hun geld gewoon te laten staan, ook in onrustige tijden. En dat verhoogt de kans op een mooi rendement op de lange termijn weer.

Een flinke som geld. Moet je dat periodiek beleggen?

Periodiek beleggen kan dus heel slim zijn. Het kan ervoor zorgen dat u minder stress ervaart bij het beleggen en dat u zonder moeite dichterbij uw financiële doel komt.

Toch is periodiek beleggen niet áltijd een goed idee. Heeft u een groot bedrag om te beleggen en ligt u niet wakker van dalende koersen? Dan kunt u dat bedrag – volgens de cijfers uit het verleden – beter gewoon in één keer beleggen. Daarmee haalt u waarschijnlijk een hoger rendement dan wanneer u hetzelfde bedrag periodiek belegt.

Maar begint u met beleggen, of belegt u momenteel eens in de zoveel tijd een bedrag? Dan kan het heel slim zijn om een periodieke overboeking of incasso in te stellen. En wilt u een begin maken met (periodiek) beleggen? Dat kan met een beleggingsrekening.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven