De zin van herbalanceren

BND-apple

De zin van herbalanceren

Bij het woord herbalanceren denkt u misschien aan een saladedieet na de feestdagen of een uitgebreide meditatiesessie na een zwaar weekend. Maar balans (tussen uw doelstellingen en risico) is ook cruciaal voor een mooi beleggingsrendement. En voor die balans zorgt u door periodiek te herbalanceren. 


We vertellen u straks wat herbalanceren precies is en waarom het belangrijk is. Eerst even wat belangrijke achtergrondinformatie. Die informatie heeft u nodig om te begrijpen hoe herbalanceren precies werkt en waarom het belangrijk is. En waarom we bij Brand New Day een mogelijkheid aanbieden om uw beleggingen jaarlijks automatisch te herbalanceren.

 

Uw risicoverdeling

Als u gaat beleggen, moet u een keuze maken tussen bepaalde beleggingen. Oftewel: een risicoverdeling kiezen. Bij Brand New Day kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen obligatie- en aandelenfondsen. De verhouding tussen het percentage aandelenfondsen en het percentage obligatiefondsen noemen we uw risicoverdeling.

 
50% Aandelenfondsen50% Obligatiefondsen
12,5% BND Wereld Indexfonds Hedged12,5% Wereld Obligatie Indexfonds
12,5% BND Wereld Indexfonds Unhedged12,5% Euro Investment Grade Obligatie Indexfonds
12,5% BND Emerging Markets Indexfonds12,5% Euro Staatsobligatie Indexfonds
12,5% BND Small Cap Wereld Indexfonds12,5% Euro Staatsobligatie Indexfonds Inflatie

Uw risicoverdeling bij Brand New Day bestaat uit de verhouding tussen aandelenfondsen en obligatiefondsen. Binnen zo’n risicoverdeling kunt u uiteraard in meerdere aandelen- en/of obligatiefondsen beleggen. Hierboven ziet u een voorbeeld van een fonds- en risicoverdeling: dit is dus geen suggestie voor een ideale verdeling, want die bestaat niet.

Die risicoverdeling heet zo omdat het aangeeft hoeveel risico u neemt bij het beleggen. Obligatiefondsen zijn bijvoorbeeld (meestal) een veiligere belegging dan aandelenfondsen. Als er eens een crisis uitbreekt op de beurs, dalen aandelenfondsen namelijk vaak hard in waarde, terwijl de waarde van obligatiefondsen meestal stabiel blijft.  

Daarbij moeten we ook zeggen dat een langetermijndoel vaak makkelijker te bereiken is wanneer u in aandelenfondsen belegt. Want als u lang de tijd heeft om te beleggen, dan is het normaal gesproken geen ramp dat uw beleggingen even in waarde dalen. Het verleden laat namelijk zien dat de koersen van veel aandelenfondsen zich in de jaren na zo’n crisis weer herstelden. 

Maar heeft u wat minder tijd om handen en kunt u eigenlijk niet wachten totdat uw beleggingen zich herstellen na zo’n crisis? Bijvoorbeeld omdat u het geld op korte termijn nodig heeft? Dan zit u met de gebakken peren als u voor een groot deel in aandelen belegt en die hard onderuitgaan. Het is daarom vaak verstandiger om – als u kort de tijd heeft – wat meer in obligaties te beleggen. 

Weet u hoeveel tijd u heeft om te beleggen en heeft u bepaald hoeveel risico u gaat nemen? Mooi! Niets meer aan doen en met uw vingers van het geld afblijven. Tenzij er scheefgroei in uw beleggingen ontstaat. Alleen dan mag u aan uw beleggingen komen. Het is dan namelijk tijd om te herbalanceren. 

Scheefgroei

Die scheefgroei ontstaat bijvoorbeeld omdat de aandelenfondsen waarin u belegt harder in waarde stijgen dan de obligatiefondsen. Dat klinkt inderdaad fijn: niets meer aan doen, denkt u wellicht. Toch kan dat op de lange termijn gevaarlijk zijn, want scheefgroei kan ervoor zorgen dat uw beleggingsrisico onbedoeld toeneemt óf afneemt. In dat laatste geval kan het moeilijker worden om uw langetermijndoel te bereiken.

 
 

Oorspronkelijke verdelingVerdeling na scheefgroei

Na 1 jaar beleggen kan uw risicoverdeling onbedoeld flink veranderd zijn. Let op: Dit is een hypothetisch voorbeeld. Het is dus geen garantie dat aandelen in waarde stijgen of dat ze altijd beter presteren dan obligaties.

Stel: u kiest een risicoverdeling waarmee u voor 60% in aandelenfondsen belegt en voor 40% in obligatiefondsen. Als uw beleggingen in aandelenfondsen flink in waarde stijgen uw obligatiefondsen stabiel blijven, kan het een jaar later zomaar zo zijn dat de risicoverdeling – zonder dat u er erg in heeft – is gewijzigd naar 65% in aandelenfondsen en 35% in obligatiefondsen. 

En als dat een paar jaartjes zo door sluimert, verschilt uw risicoverdeling ineens fors ten opzichte van de verdeling die u oorspronkelijk koos. U belegt dan zomaar veel meer in aandelen dan u wilde en neemt dus plotseling véél meer risico dan u aanvankelijk vond passen bij uw situatie. 

En als er dan een crisis uitbreekt vlák voordat u het geld wilt opnemen? Dan zit u met de handen in het haar. Door het onbedoeld toegenomen risico dalen uw beleggingen dan waarschijnlijk ook harder in waarde dan u vooraf gedacht had. 

Daarom is het verstandig om eens in de zoveel tijd wél met uw vingers aan het geld te zitten en uw beleggingen te herstellen naar de oorspronkelijke verdeling. Herbalanceren heet dat. Dat hoeft u niet iedere week of maand te doen, want beleggen moet wel een beetje saai blijven. Het verleden laat trouwens ook zien dat u echt niet iedere maand hoeft te herbalanceren om uw beleggingen op orde te houden: een keer per jaar is genoeg. 

Zo werkt herbalanceren

Het mechanisme van herbalanceren. Let op: Dit is een hypothetisch voorbeeld. Het is dus geen garantie dat aandelen in waarde stijgen of dat ze altijd beter presteren dan obligaties.

Ik beleg volledig in aandelen of obligaties. Is herbalanceren dan slim

Ja, ook dan. Want stel: u belegt voor 50% in een fonds dat belegt in de grootste bedrijven wereldwijd en voor 50% in een fonds dat belegt in bedrijven uit opkomende landen. Het ene jaar presteert het eerste fonds aanzienlijk beter dan het andere, waardoor u na een jaar nog maar voor 35% in bedrijven uit opkomende landen belegt. 

Dat is lekker. Het eerste fonds presteert zo goed, dat u alles bij het oude laat. Maar het ene jaar is het andere niet, en in het tweede jaar presteren de kleinere bedrijven aanzienlijk beter. U profiteert daar niet (volledig) van, omdat u nog maar voor 35% in dat fonds belegde, in plaats van de oorspronkelijke 50%. 

Het bovenstaande voorbeeld is natuurlijk fictief. U weet nooit wat de beurs precies doet, tenzij u een glazen bol heeft. Maar u begrijpt wat we willen aantonen met dit voorbeeld: met herbalanceren voorkomt u dat u (onbedoeld) afhankelijk raakt van één fonds of beleggingscategorie. En dat u langzaamaan steeds meer of minder risico neemt dan u graag zou willen.  

Automatisch herbalanceren

Bij Brand New Day zijn we geen fan van onnodig risico en dat ziet u terug in onze beleggingsproducten. Daarom kunt u bij ons in uw MijnBND kiezen voor automatisch herbalanceren. Wij zorgen er dan voor dat uw beleggingen eenmaal per jaar worden hersteld naar de oorspronkelijke verdeling. Dat scheelt u dus een hoop risico én moeite. Want beleggen doet u bij ons gewoon vanuit de luie stoel. 

 

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven