Is Brand New Day tegen cryptovaluta?

BND-beleggenalgemeen-achtergrond

Is Brand New Day tegen cryptovaluta?

Is Brand New Day tegen cryptovaluta?

 

Nee, Brand New Day is niet tegen cryptovaluta. Maar we staan er wel terughoudend tegenover, om redenen die we hieronder uit de doeken doen. En we vinden het zorgelijk dat steeds meer mensen, gelokt door mooie verhalen en torenhoge winsten, vol inzetten op die cryptovaluta. Oók met geld dat ze later hard nodig hebben. 

Hoge rendementen
Toegegeven: onze rendementen waren de afgelopen 10 jaar keurig, maar peanuts vergeleken bij wat Bitcoin en vele andere cryptovaluta in de afgelopen 10 jaar opbrachten. Maar de tussentijdse dalingen van diezelfde Bitcoin waren in die 10 jaar tijd ook fors. Heel fors. 

Het is best heel moeilijk om tijdens zo’n daling rustig te blijven. Zéker voor mensen die geen enkele ervaring met beleggen hebben. Mensen die, nadat ze in de voetbalkantine of bij het koffiezetautomaat over ongekende rendementen hoorden, besloten hun zuurverdiende (spaar)geld in cryptovaluta te stoppen. 

Die mensen doen dat vaak in de hoop er (snel) rijk van te worden, maar hebben geen weet van de mogelijk enorme dalingen en dat het verdraaid lastig is om rustig te blijven wanneer je investering in sneltreinvaart minder waard wordt. Bij Brand New Day krijgen we zelfs tijdens een kleine beurscorrectie wel eens vragen van paniekerende klanten die overwegen om hun beleggingen (met verlies) te verkopen.  

Nog veel moeilijker is het om tijdens dalingen van tientallen procenten rustig te blijven. En bij cryptovaluta is dat nog altijd schering en inslag. De pieken zijn hoog en de dalen diep. Daarom – en dat blijft volgens ons vaak onderbelicht – gaan nog steeds héél veel mensen de bietenbrug op na cryptokoorts.  

De (toegevoegde) waarde van cryptovaluta
Momenteel, 8 februari 2022, is de prijs van 1 Bitcoin gelijk aan € 38.226. Is dat te hoog? Te laag? Zegt u het maar. De waarde van cryptovaluta is moeilijk te bepalen, omdat ze an sich nog weinig waarde toevoegen. 

Het is nog steeds een beetje wat de gek ervoor geeft. Dat kan positief uitpakken als er een continue vraag blijft, maar als die vraag ineens afneemt zal de prijs (hard) zakken. En áls dat gebeurt, dan is er door het decentrale karakter van de munt geen centrale bank die een helpende hand toereikt. 

Wie een traditionele belegging koopt, zoals een aandeel of participatie in een aandelenfonds, ontvangt daarmee een stukje eigenaarschap van een bedrijf. Maakt het bedrijf (of de bedrijven in een fonds) winst, dan profiteert die mede-eigenaar van de groei van het bedrijf. 

Wie in een fonds belegt, geeft de bedrijven uit zo’n fonds de kans om te groeien: met het belegde geld kunnen bedrijven hun product of dienst beter maken, zo meer winst maken en meer van die winst uitkeren aan de aandeelhouders. Die onderliggende waarde mist bij cryptovaluta. 

Wie Bitcoin koopt, zorgt er daarmee niet voor dat die Bitcoin beter wordt. Meer vraag naar Bitcoin leidt niet tot (meer) dividend of snellere of (nog) veiligere transacties. Een ‘investering’ in Bitcoin is alleen waardevol als er iemand anders is die die Bitcoin voor méér geld overneemt.  

Is blockchain dan niet baanbrekend?
Een veelgehoord argument om te beleggen in cryptovaluta is de onderliggende technologie: blockchain. Die zou bedrijven en particulieren in staat stellen om transacties (van welke soort dan ook) nóg veiliger en sneller uit te voeren. Veel grote bedrijven zien er dan ook toekomst in. Onder andere Maersk en IBM zijn druk aan het testen met toepassingen. 

Maar blockchain staat nog altijd in de kinderschoenen en vooralsnog zijn er meer plannen dan succesvolle toepassingen. En die succesvolle toepassingen gaan bovendien niet hand in hand met (de koers van) alle cryptovaluta.  De technologie blockchain heeft namelijk wel altijd een ‘coin’ nodig om te bestaan, maar dat hoeft geen Bitcoin te zijn. ‘Beleggen’ in Bitcoin is dus niet beleggen in blockchain.  

Het nieuwe betaalmiddel
Het is u vast al eens verteld: cryptovaluta zijn het betaalmiddel van de toekomst. En ja: Bitcoin en andere cryptovaluta worden al her en der geaccepteerd. Maar de kans dat dat op termijn wijdverspreid gebeurt, lijkt klein. Daarvoor jojoot de prijs nog veel te hard op en neer.

Want stel, uw lokale wijnboer accepteert Bitcoin als betaalmiddel. U betaalt hem 0,000026 bitcoin voor een fles riesling. Dat is op 8 februari 2022 zo’n €10 waard. Een dag later zakt de prijs van Bitcoin met 30%, dus uw wijnboer houdt nu nog maar €7 over van zijn verkoop. Dat biedt weinig vastigheid.

En ja, het kan natuurlijk dat er op een gegeven moment wél een cryptovaluta wereldwijd op grote schaal als betaalmiddel wordt ingezet. Maar dan rest nog altijd de vraag: welke? Er zijn er duizenden in omloop. Het is niet aannemelijk dat het gros van die munten zich ontwikkelt tot geaccepteerd betaalmiddel.  

En zelfs als er cryptovaluta zijn die zich wél ontwikkelen tot wijdverspreid betaalmiddel, dan weten we nog steeds niet welke. En we weten ook niet welke invloed dat gaat hebben op de prijs van die cryptovaluta. Bovendien lijkt ons de kans groot dat overheden uiteindelijk grote invloed hebben op de valuta waarmee u straks bij de bakker betaalt – daarover later meer. 

Risico’s
Het gebrek aan toezicht op cryptovaluta maakt ook dat bezitters van die valuta kwetsbaar zijn voor risico’s. Niet alleen zijn de voorbeelden van gehackte portefeuilles en handelsplatforms talrijk, er zijn ook veel mensen de dupe geworden van frauduleuze cryptocurrency als Xpose Protocol, Squid Game en Save the Kids.  

En natuurlijk, er zijn genoeg projecten die wel de juiste bedoelingen hebben en die niet in het nieuws komen . Maar door het decentrale karakter en een gebrek aan toezicht, gecombineerd met vele onervaren ‘beleggers’, zijn cryptovaluta wel vatbaar voor criminaliteit als witwassen, belastingontduiking en oplichting. 

De rol van overheden
Die vatbaarheid voor criminaliteit heeft ook overheden gealarmeerd. En dat maakt ook dat – hoewel veel mensen juist het decentrale karakter van cryptovaluta als pluspunt aanstippen – de bemoeienis van overheden steeds groter wordt. Zeker als het om (aanzienlijke) vermogens gaat die belast dienen te worden.  

Dat is ook de reden dat sommige landen – China – cryptovaluta al volledig in de ban hebben gedaan. En de reden dat overheden zelf digitale munten ontwikkelen. Zo is de Europese Unie momenteel bezig met de digitale euro. Inderdaad: een digitale munt met dezelfde waarde als de euro, ter aanvulling op contant geld. 

Brand New Day klinkt een beetje zuur
Geloof ons, dat valt best mee. Rendementen van honderden procenten in een jaar tijd gunnen we iedereen van harte. En we geven graag toe dat u daarvoor zeker niet bij Brand New Day moet zijn. Het risico dat met zulke mogelijke rendementen gepaard gaat is ons namelijk te groot. 

Qua vermogensopbouw zijn wij ronduit saai. Maar dat werkt volgens ons toch het beste. We helpen Nederlanders niet om in sneltreinvaart miljonair te worden; we helpen onze klanten om geld op te bouwen voor later. Voor een goed pensioen, een huis of de studie van een kind. Belangrijke investeringen.

We vinden het onverantwoord om bij zulke investeringen enorme risico’s te nemen. En omdat torenhoge rendementen altijd gepaard gaan met torenhoge risico’s, passen cryptovaluta niet bij de manier waarop wij naar beleggen kijken. Tel het bovenstaande verhaal daarbij op, en u begrijpt waarom we terughoudend tegenover cryptovaluta staan. 

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven