Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Cup of tea

"Je hoeft niet alles te weten om te begrijpen hoe beleggen werkt. "

Dit artikel in een notendop:

In dit interview met belegger en partner Veronique Estié, ook wel Youngtrader, bespreken we haar ervaringen als belegger, met pensioen en Brand New Day, bekende misvattingen over beleggen en meer. Behalve over beleggen schrijft Veronique over pensioen, financiële tools en bracht ze haar eigen boek uit ‘Van Spaarvarken naar Beurswolf’.

Hoe ben je op de naam Youngtrader gekomen?

Dat is een grappig verhaal. Ik wilde een account starten om content te delen over beleggen. Eerst dacht ik nog aan de naam ‘Stock Secrets’, maar dat vond ik erg fout klinken. Daarnaast wilde ik mij niet alleen op bedrijven richten maar ook mijn persoonlijke ervaringen delen. Jonge belegger kwam ook nog even voorbij maar klonk toch niet zo soepel. Zo kwam ik op YoungTrader. Eigenlijk ben ik geen trader, want ik beleg voor de lange termijn, maar YoungInvestor was mij te breed. Dus zo kwam ik toch uit op YoungTrader.

Was je altijd al geïnteresseerd in schrijven (over financiën)?

Jazeker. Met een 9 voor economie en wiskunde op mijn eindexamen wist ik al vroeg dat ik goed met cijfers was! Na de middelbare school ging ik Economie en Bedrijfseconomie aan de Universiteit studeren. Ik vind de dynamiek van wereldwijde geldstromen en de werking van vraag en aanbod enorm interessant. Het is altijd in beweging en heeft allemaal effect op elkaar. Never a dull moment!

Welk aspect van de financiële sector vind je het interessants om over te schrijven?

Persoonlijke financiën interesseren mij het meest. Het gaat hierbij dus om ‘slim met je geld omgaan’. We krijgen allemaal te maken met geldzaken, zoals beleggen, pensioen en sparen. Het mooie aan vermogensopbouw is dat je zelf een enorm verschil kan maken. Slimme trucjes en geld bewuste routines kunnen enorm bijdragen aan je financiële situatie in de toekomst. Ik wil anderen hier graag bewust maken en de juiste kennis en tools verschaffen.

“Via mijn blog hoopte ik lastige materie te vertalen naar simpele taal.”

 
 

Hoe ben je in aanraking gekomen met de financiële sector en uiteindelijk gaan bloggen?

Ik ben zelf gestart met beleggen op mijn 23ste. De beurs kende toen goede tijden, dus ik was verbaasd dat nog niemand dit deed! Zo voelde ik me opeens geroepen om anderen hierop te attenderen en zo mijn steentje bij te dragen. Via mijn blog hoopte ik lastige materie te vertalen naar simpele taal. Door deze blogs ook nog te introduceren via leuke visuals en foto’s via mijn social media kanalen, hoopte ik de jonge generatie te bereiken. Beleggen is hartstikke leuk, als je het begrijpt. Ik zag het als mijn taak om wat frisse energie door deze industrie te gooien!

Wat wil je de komende 5 jaar bereiken als blogger/schrijver? Wat is je doel met je blog?

Een groter bereik en meer educatie. Uiteindelijk wil ik routinematig vaste bijdragen leveren op het gebied van beleggen, besparen, pensioen, cryptocurrencies en financiële tools (die je kunnen ondersteunen). Kennis is kracht. Door waardevolle informatie over vermogensopbouw de wereld in te sturen, hoop ik echt impact te kunnen maken.

Hoe ben je begonnen met beleggen? Heb je tips voor mensen die geen touw aan beleggen vast kunnen knopen?

Beleggen, de beurs en de economie interesseren mij enorm. Dat werkt wel mee, want dan merk je op dat je in je vrije tijd ineens het beursnieuws aan het afspeuren bent (nerd-alert!). Een tip voor mensen die er geen touw aan vast kunnen knopen is: hou het simpel, maar begin. Je hoeft niet alles te weten om te begrijpen hoe beleggen werkt.

Tegenwoordig kun je al starten met beleggen met hele kleine bedragen. Start eens met 25 euro per maand. Dit is een bedrag dat je kunt missen en zo raak je een beetje betrokken met de beurs. Als je ziet dat je geld in beweging is, dan raak je vanzelf meer betrokken.


Wat zijn volgens jou de bekendste misvattingen en mythes (die je tegenkomt) over beleggen?

‘Beleggen is net als gokken’. Gokken is gebaseerd op kansberekening, terwijl beleggen gebaseerd is op psychologie, bedrijfsvoering en micro- en macro-economische factoren. We weten nooit hoe de toekomst uitpakt, maar beleggen is gebaseerd op ratio. Zorg in ieder geval dat je slim met je geld omgaat en dat is door onder andere te starten met beleggen.

Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met Brand New Day?

Brand New Day is mijn eerste partner. Ik werd benaderd voor een artikel over pensioenbeleggen. Destijds was ik hier nog niet zo bekend mee, dus ik vond het erg leuk om in de wereld van pensioenbeleggen te duiken. Brand New Day legde het haarfijn aan mij uit: de 3 pijlers van het pensioen, de fiscale voordelen en de werking van je jaarruimte. Mijn blogartikel werd veel gelezen en volgers vonden het prettig dat ik vrij simpel uitlegde hoe je de fiscale voordelen kon benutten.

Wat was je eerste indruk van Brand New Day? En is dit beeld over de afgelopen jaren verandert?

Ik was direct onder de indruk van de ‘eenvoud’ van Brand New Day. Waarom moeilijk en complex doen, als het ook gemakkelijk kan? Dit beeld is niet veranderd door de jaren heen. Sterker nog, Brand New Day heeft meerdere acties ondernomen om beleggen nog gebruiksvriendelijker te maken. Vooral de verschillende pensioenrekeningen spreken mij erg aan. Het feit dat je kunt kiezen tussen spaar- of pensioenbeleggen vind ik een voordeel. Daarnaast vind ik het prettig dat er sprake is van automatische risicoafbouw – hoef je daar lekker niet over na te denken!

“Samen veranderen we het ‘stoffige’ karakter van vermogensopbouw.”


Als financieel blogger heb je de keuze uit een hoop financiële producten en partners. Waarom heb je gekozen om met Brand New Day te werken?

De producten én de branding van Brand New Day zijn erg in lijn met de missie van YoungTrader: beleggen toegankelijker maken door het vereenvoudigen van de opties en het ‘hipper’ maken van de informatie. Ik wil jongeren inspireren te starten met beleggen. Brand New Day is een moderne bank met een jonge uitstraling. Samen veranderen we het ‘stoffige’ karakter van vermogensopbouw. Een mooie samenwerking waar ik trots op ben!

Heb je zelf ook indexfondsen in je eigen portefeuille? En zo ja, wat zijn volgens jou de voordelen hiervan?

Jazeker. Ik ben groot fan van indexfondsen. De voordelen zijn: directe spreiding, lage kosten en minder stress haha! Bij indexfondsen beleg je met één aankoop direct in verschillende aandelen. Zo spreid je de risico’s en betaal je lage kosten. Het voordeel ten opzichte van losse aandelen is dat de koers ook minder beweeglijk is. Het is wat stabieler, dat geeft een prettiger gevoel als je veel belegt!

Wat zijn volgens jou de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een financieel product?

Het is belangrijk te kijken naar je huidige (financiële) situatie en je persoonlijke voorkeuren. Wat wil je bereiken? Sommigen mensen beleggen om eerder met pensioen te gaan, anderen voelen zich prettiger bij sparen en denken nog niet eens na over hun pensioen. Ga na voor jezelf in hoeverre jij risico kan en wil lopen en welk financieel doel je wilt behalen in de toekomst. Zo zijn er een aantal vragen en op basis daarvan selecteer je een financieel product dat past bij je situatie en voorkeuren.

Bouw jij zelf als ZZP’er ook pensioen op? Zo ja, hoe doe je dat dan?

Ja, aangezien niemand anders het voor me doet. Iedere maand heb ik drie uitgaves op basis van vermogensopbouw: ik spaar een gedeelte, ik beleg een gedeelte en ik beleg een vast bedrag voor mijn pensioen. Aan het eind van het jaar kijk ik ook hoe groot mijn jaarruimte is, zodat ik eventueel ook nog wat kan bijstorten. Het ligt er wel aan of ik het geld beschikbaar heb. Als ondernemer wisselt mijn inkomen, dus het is nooit zeker. Maar ik doe mijn best!

“Spreid je inleg en houd vast voor de lange termijn.”


Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd over beleggen over de afgelopen jaren?

De markt is niet te timen. Veel beginners starten met beleggen en denken ‘als ik nou op juiste momenten koop en verkoop, dan kan ik heel snel veel geld verdienen.’ Er is op deze manier al veel geld verloren gegaan. Don’t be a smartass. Geloof de lessen van andere beleggers: het is extreem lastig om de markt te verslaan. En degene die het lukt? Die hebben vaak net mazzel.

Vertrouw in plaats daarvan op de basisregels: spreid je inleg en houd vast voor de lange termijn – ook wanneer er veel gebeurt op de beurs. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want in de praktijk spelen emoties een grote rol.

Je schrijft over diverse complexe financiële producten, hoe zorg je ervoor dat de concepten te begrijpen zijn voor je lezers?

Dit is extreem lastig. Ik ben zelf inmiddels gevorderd op het niveau van beleggen, waardoor het steeds lastiger wordt om in de ‘beginners-mindset’ te verplaatsen. Vroeger gaf ik bijles Economie aan scholieren. Ik heb toen geleerd lastige materie te koppelen aan, of te vergelijken met, alledaagse voorbeelden. Op deze manier valt het kwartje sneller.

Als financieel blogger kun je je publiek beïnvloeden. Hoe zorg je ervoor dat je transparant en objectief blijft?

Ik probeer te informeren in plaats van te beïnvloeden. Tijdens het schrijven van mijn stukken, probeer ik Veronique (dat ben ik) op de achtergrond te houden. Zoals ik al zei: op de beurs spreekt iedereen vanuit het eigen perspectief. Wat voor mij werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Ik probeer als blogger vooral veel uit te leggen en informatie te geven over wat mogelijk is. Op die manier kan ik anderen helpen zelfstandig keuzes te maken op het gebied van vermogensopbouw, in plaats van mij te volgen.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven