Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

BND-beleggenalgemeen-achtergrond

Kwartaalupdate Q2 2023: Interview met Arend Jan Velsink

Na afloop van ieder kwartaal blikken we even terug op de afgelopen paar maanden. Hoe presteerden onze fondsen, welke ontwikkelingen zien we op de beurs en, veel belangrijker: stellen de rendementen een beetje tevreden? Dat doen we samen met onze directeur beleggen, Arend Jan Velsink.

Portretfoto Arend Jan Velsink

Hoi Arend Jan, de beurzen blijven maar stijgen dit jaar. Hoe komt dat?
Koersen vallen of staan bij vertrouwen van beleggers. In Amerika hebben ze een mooie uitdrukking: Bull markets climb a wall of worry. Die uitdrukking is nu heel relevant: er is genoeg aan de hand in de wereld en een recessie ligt op de loer, maar blijkbaar zijn beleggers toch vol vertrouwen over de toekomst.

En natuurlijk kun je de positieve rendementen ook relativeren. De rendementen van vorig jaar waren niet goed en het is niet gek dat je de beurzen daarna wat ziet opveren.

Je hebt het over een bull market. Wat is dat?
Dat is een term die iets zegt over de koersontwikkelingen op de beurs. Met een bull market geven we aan dat de beurs voor langere tijd aan het stijgen is en waarin aandelen dus goed presteren. Beleggers vinden zo’n bull market erg prettig. In Amsterdam staat er voor de Beurs van Berlage zelfs een beeld van een stier.

Het tegenovergestelde daarvan is trouwens een bear market. Dat is een periode waarin de beurs juist daalt ten opzichte van het vorige piekmoment. In 2022 was er bijvoorbeeld zo’n bear market.

Het gaat nu prima met de markten. Zitten we middenin zo’n bull market?
Jazeker. We spreken van een bull market als de koersen 20% zijn gestegen ten opzichte van het meest recente dieptepunt. Dat laatste dieptepunt was in oktober van 2022, en afgelopen kwartaal stonden de koersen 20% hoger ten opzichte van dat punt.

De beurzen stijgen dit jaar dus flink. Hangt bij veel bedrijven dan de vlag uit?
Dat zou je inderdaad denken, maar de beurs is op de korte termijn helemaal niet zo’n goede graadmeter voor het bedrijfsleven. Uit onderzoek van een Amerikaanse wetenschapper, Hendrik Bessembinder, blijkt zelfs dat 90% van de aandelen vaak niet meer opleverden dan een doodgewone spaarrekening.

Wacht even: als 90% van de aandelen een matig rendement oplevert, waarom haalt bijvoorbeeld Brand New Day dan een gemiddeld rendement van bijna 8%?
Dat komt omdat er vaak een klein groepje aandelen, ongeveer 10% dus, zó goed presteert, dat de hele beurs gemiddeld toch aardig stijgt.

Moeten jullie dan niet gewoon in dat handjevol aandelen moeten beleggen?
Nee, want het is ook weleens andersom geweest. In andere periodes waren het niet de reuzen, maar de groep bedrijven daaronder die de beurs overeind hielden. En nog niet zo heel lang geleden waren de stuwende krachten bijvoorbeeld bedrijven als Nokia en IBM, terwijl bedrijven als Apple of ASML nu die rol hebben.

Dat zie je ook bij de rendementen van indexfondsen aan de ene kant, en fondsen die op zoek gaan naar ‘de beste aandelen’ aan de andere kant. Indexfondsen presteren op de lange termijn structureel beter. Die beleggen namelijk gewoon in 100% van de markt. En dat is slim, want je weet nooit welke bedrijven bij die beste 10% gaan horen.

Helder! Tot slot: wat verwacht je voor het komende kwartaal?
Als ik een glazen bol had, dan zou ik het je zeggen. De beurzen stijgen nu alweer een tijdje, maar tegelijkertijd hangt er ook een hoop onzekerheid in de lucht. Er is onrust in Rusland, in Taiwan en daarnaast zijn er in Zuid-Amerika zorgen over de gevolgen van El Niño op de voedselproductie. Dat kan allemaal impact op de beurs hebben.

Maar dit is ook weer een mooi moment om mijn stokpaardje erbij te halen: als je gewoon zorgt dat je in de hele markt belegt, niet gokt op specifieke bedrijven én lekker lang de tijd neemt, dan maakt het waarschijnlijk niet heel veel uit wat er de komende 3 maanden met de beurs gebeurt.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

Scroll naar boven