Onderzoek: zzp’ers en hun pensioen

koffer financieel adviseur

Onderzoek: zzp’ers en hun pensioen

De zzp’er moet al zijn boontjes zelf doppen. Eigen klussen, eigen administratie, eigen verzekeringen… en het eigen pensioen. Want ook al doen heel veel ondernemers dagelijks wat ze het allerleukst vinden: er zijn er maar weinig die tot hun 85e willen blijven werken. Alle reden dus om tijdig een eigen pensioenpotje te beginnen. Maar hoe goed zijn zzp’ers eigenlijk voorbereid? Brand New Day deed onderzoek.

Pensioeninzicht

Wie inzicht wilt in zijn pensioen moet op onderzoek uit. Inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl, online research doen, in gesprek gaan met een adviseur… kan allemaal. Het goede nieuws: heel veel zzp’ers doen dit al. 52% van alle zzp’ers weet namelijk hoeveel geld er nodig is om later een beetje prima rond te komen.

Het slechte nieuws: de andere 48%. Die heeft namelijk niet helemaal (of helemaal niet) op een rijtje hoeveel geld er straks precies nodig is op de oude dag. En wie niet weet hoeveel hij nodig heeft, weet ook niet wat hij daar nu voor moet doen.

Hoe komt u er dan achter hoeveel u precies nodig heeft? Simpel: actie ondernemen. Dus
inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl, in gesprek gegaan met een financieel adviseur of informatie inwinnen bij vrienden of kennissen. 22% van alle zelfstandigen moet die eerste stap trouwens nog zetten.

Pensioenstress

Kunnen we missen als kiespijn. Toch piekeren zzp’ers flink wat af over hun pensioenpotje. Slechts een op de vijf zzp’ers (21%) maakt zich helemaal geen zorgen of hij als pensionado nog wel dat Netflix- of sportschoolabonnement kan betalen. Al is dat natuurlijk niet meteen goed nieuws: misschien steekt een op de vijf zzp’ers wel gewoon zijn kop in het zand.

En die andere vier op de vijf zzp’ers? Die maken zich (terecht) wel druk om hun pensioen. 4 procent van alle zelfstandigen maakt zich ernstig zorgen en slaapt dus echt slechter door pensioenstress. De overige 75% piekert in mindere mate weleens over het pensioen.

Pensioenmaatregelen

Veel pensioenstress dus. En dan verwacht u natuurlijk dat zelfstandigen massaal oppotten voor hun oude dag, maar die vlieger gaat niet op. Hoewel 2% van alle zzp’ers liefst 40 tot 50 procent (chapeau!) van het inkomen oppot, zet 38% nog helemaal niets opzij. Inderdaad: 38%.

Ter vergelijking: bij mensen in loondienst ligt dit aantal ongeveer hetzelfde (37%). Maar de nood is voor zzp’ers wat hoger, want zij kunnen niet rekenen op een goede cao of een prima pensioenregeling via de baas. Veel zzp’ers dreigen daarom straks in de penarie te komen zitten.

En dat terwijl sparen of beleggen voor een eigen pensioenpotje via een lijfrente tegenwoordig reuze eenvoudig is. Én heel voordelig (want: heel veel belastingvoordeel). Dat is bekend bij 60% van alle zelfstandigen, maar slechts 26% doet ook echt wat met die kennis en bouwt daadwerkelijk pensioen op via een lijfrente.

Pensioenverwachtingen

Ziet u nu donkere wolken boven het pensioen van zelfstandig ondernemend Nederland? Wij zien ze ook. En veel zzp’ers maken zich óók terecht zorgen, maar over het algemeen zien veel ondernemers hun pensioen wel rooskleurig tegemoet. Meer dan de helft van hen (55%) denkt op de oude dag namelijk dezelfde levensstijl te kunnen hanteren als nu.

En liefst een derde (33%) verwacht vóór zijn of haar 65e al met pensioen te kunnen. Dat gunnen we hen van harte, maar er lijkt een serieuze kloof te bestaan tussen de verwachtingen en de realiteit. De zzp’er van nu heeft dus een goede reden om zijn pensioen eens serieus onder de loep te nemen.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven