Afdrukken

Hoe moet ik mijn geld beleggen?

Beginnen met beleggen kan best een flinke opgave zijn. Zelf een pensioen– of beleggingsrekening openen is weliswaar een fluitje van een cent, maar hoe moet u uw geld daarna in hemelsnaam beleggen? Ook dat is gelukkig – met een klein beetje achtergrondkennis – niet zo lastig. Na het lezen van dit artikel heeft u er nog maar even werk aan en kunt u vervolgens uw beleggingen het echte werk laten doen.

U hoeft geen marktonderzoek te doen

Bij Brand New Day geen gedoe met allerlei lastige beleggingsproducten, want u belegt bij ons alleen in aandelen- en obligatiefondsen. Met die fondsen belegt u automatisch in heel veel (honderden tot duizenden) aandelen of obligaties tegelijkertijd. U kunt bijvoorbeeld beleggen in de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld, in aandelen uit opkomende landen of in ons duurzame fonds. Welk fonds het beste is? Geen één. Het zijn namelijk stuk voor stuk topfondsen.

Met zulke fondsen besparen we u een hoop tijd en geld: u hoeft namelijk niet te bepalen in welke bedrijven u uw geld stopt, maar belegt simpelweg in heel veel bedrijven tegelijkertijd. Dat is trouwens ook een stuk goedkoper dan zelf in allerlei verschillende bedrijven beleggen en bovendien ook nog eens een stuk veiliger. U legt het lot van uw belegde geld zo namelijk niet in de handen van slechts enkele bedrijven. Dat is al een zorg minder.

Modelbeleggen

U kunt dus helemaal zelf kiezen in welke fondsen u belegt. Heeft u daar nu geen trek in? Dan kunt u kiezen voor modelbeleggen. U heeft dan alleen de keuze uit 5 modellen, variërend van zeer offensief tot zeer defensief, waarbij u met het zeer offensieve model het meeste risico neemt en met het zeer defensieve model zo min mogelijk risico. Ieder model heeft een vaste fondsverdeling én een vaste risicoverdeling. En wilt u op enig moment wat minder risico nemen? Dan past u uw risicoverdeling simpel aan in uw MijnBND.

Uw risicoverdeling

Doet u niet aan modelbeleggen? Dan vragen we u te bepalen welk percentage van uw geld u belegt in aandelen en welk percentage in obligaties. Die verdeling heet uw risicoverdeling. Wat dat precies met risico te maken heeft? Aandelen leveren een hoger verwacht rendement op dan obligaties, maar óók een hoger risico. Is er paniek op de beurzen? Dan dalen aandelen meestal harder in waarde dan obligaties. Tegelijkertijd stijgen ze ook een stuk harder in waarde wanneer de economie in de lift zit. Obligaties leveren een lager verwacht rendement op, maar zijn ook minder risicovol en daarom een veiligere optie dan aandelen.

Hoe erg is (veel) risico nemen?

Aandelen leveren in de meeste jaren meer op dan obligaties. Toch kan er ook weleens een minder beleggingsjaar zijn. Sterker nog: als u belegt, kunt u erop wachten dat uw geld een keer minder waard wordt. Is dat erg? Normaal gesproken niet. Ja, het is vervelend. Maar als u lang de tijd heeft om te beleggen (dus minimaal 10 jaar), dan weegt zo’n slecht jaar meestal niet op tegen de andere jaren, waarin wél een mooi rendement behaald wordt. En behaalt u op de lange termijn een mooi rendement? Dan neemt u zo’n slecht beursjaar ongetwijfeld voor lief.

Tijd is dus essentieel. De tijd die u heeft om te beleggen, noemen we uw beleggingshorizon. En uw beleggingshorizon bepaalt hoeveel risico u kunt nemen met uw beleggingen. Als u flink wat jaren heeft, dan kunt u meer risico nemen dan normaal en meer in aandelen beleggen. Als er dan een (forse) koersdaling plaatsvindt, dan is de kans groot dat uw beleggingen zich daarvan in de volgende jaren herstellen en in waarde stijgen. Heeft u nu niet zo lang de tijd? Dan is het verstandig om uw risicoverdeling daarop aan te passen.

Dus: hoe moet ik nu beleggen?

Ieders situatie is anders en daarom vertellen we u nooit hoe u precies moet gaan beleggen. Wél kunnen we u een voorbeeld geven van hoe u belegt als u bij Brand New Day kiest voor modelbeleggen en automatische risicoafbouw. In het onderstaande voorbeeld gaan we ervan uit dat iemand minimaal 15 jaar de tijd heeft om te beleggen en in eerste instantie kiest voor het zeer offensieve model.

Aantal jaar voor einddatumPercentage aandelenPercentage obligaties
+15 jaar100%0%
10 jaar77%23%
5 jaar41%59%
3 jaar26%74%
1 jaar10%90%
Samenvattend

Beleggen bij Brand New Day is heel makkelijk. Wij geven u de keuze uit een aantal topfondsen, en daarna hoeft u alleen even uw risico- en fondsverdeling te kiezen. Tijd is daarbij essentieel: als u flink wat jaren heeft, kunt u doorgaans best wat meer risico nemen met uw beleggingen. Houd daarbij ook zeker rekening met uw eigen situatie en voorkeuren: raakt u in paniek van beursdalingen? Beleg dan – voor uw eigen gemoedsrust – zeker niet (te) risicovol. En heeft u het geld op de einddatum absoluut nodig? Ook dan is het verstandig om het risico wat te temperen.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven