Afdrukken

Is het uitkeren van dividend gunstig of niet?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk: geen van beide. Het dividend dat een fonds uitkeert, komt uit het vermogen van het fonds zelf. Als een fonds 20 euro waard is en 1 euro dividend aan de klant uitkeert, is het fonds na het uitkeren van dividend nog maar 19 euro waard. Maar als klant heeft u die euro al in uw portemonnee zitten, waardoor u in totaal alsnog 20 euro heeft. Aan de waarde op uw rekening verandert dus niets.

De waarde kan door de dividenduitkering alleen veranderen als er dividendbelasting ingehouden wordt. Het dividend dat de Brand New Day-fondsen uitkeren, wordt direct en zonder kosten herbelegd in de betreffende fondsen. Zo blijft het dividend belegd en mist u geen rendement. U hoeft het ontvangen dividend hierdoor niet zelf opnieuw te beleggen. Door het uitkeren van dividend daalt de koers van het fonds dus wat in waarde (indien er verder geen effecten op de koers zijn die dag), maar krijgt u daar extra participaties van het fonds voor terug. Effectief heeft het uitkeren van dividend dus geen effect op de waarde van de beleggingen óf de waarde van uw vermogen.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven