Afdrukken

Wat is de fiscale oudedagsreserve (FOR)?

Let op: vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om als ondernemer FOR opzij te zetten.

Als u ondernemer bent, dan kon u voorheen belastingvrij een deel van uw winst reserveren voor uw pensioen. U betaalt over dit gedeelte van de winst dus geen belasting (dit doet u later alsnog, daarover later meer). Het gedeelte dat van de winst dat u opzij zet, noemen we de toevoeging oudedagsreserve of de fiscale oudedagsreserve (FOR).

Waarvoor kan ik de FOR gebruiken?

De FOR was manier om op een voordelige manier geld voor later op te bouwen. Veel ondernemers gebruiken de oudedagsreserve om zelf een pensioenpotje op te bouwen. Vandaar ook de naam: het is een toevoeging voor de oude dag.

De regels

Aan de fiscale oudedagsreserve waren wat regels verbonden. Als u een toevoeging deed, dan was dit altijd 9,44% van de winst uit onderneming, met een maximum van €9.395. 

Bovendien moest u aan het begin van het kalenderjaar waarin u stort nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben. En u moest voldoen aan het urencriterium voor ondernemers als u oudedagsreserve wilde storten. 

U betaalt later alsnog belasting

De fiscale oudedagsreserve was een boekhoudkundige reservering. Dat wil zeggen dat u niet verplicht was om daadwerkelijk geld opzij te zetten op een daarvoor bestemde rekening. U bepaalt dus helemaal zelf wat u met de oudedagsreserve doet. Een ding is wel zeker: u betaalt later alsnog belasting.

Dat doet u wanneer de oudedagsreserve vrij valt en dat gebeurt wanneer u de onderneming staakt. U moet dan alsnog inkomstenbelasting betalen over de oudedagsreserve. U kunt die belastingheffing ook nog even uitstellen, door het bedrag op een pensioenrekening (lijfrente) te storten.

Het geld op die pensioenrekening dient dus echt als pensioenpotje en kunt u op een later tijdstip periodiek laten uitkeren. Over die uitkering betaalt u dan alsnog inkomstenbelasting. Staakt u de onderneming, of stort u de oudedagsreserve op een pensioenrekening? Dan neemt de hoogte van uw oudedagsreserve af.

Wilt u uw oudedagsreserve wegzetten of afstorten?

Heeft u een oudedagsreserve en wilt u dat geld even wegzetten? Dat kan op een gewone, vrij opneembare spaar- of beleggingsrekening. Als u (een gedeelte van) de oudedagsreserve wilt afstorten in een lijfrente, kunt u hiervoor een pensioenrekening-sparen of -beleggen van Brand New Day gebruiken. 

Oudedagsreserve na 2022. Wat zijn de opties?

Sinds 2023 is het niet meer mogelijk om fiscale oudedagsreserve op te bouwen. Heeft u nog oudedagsreserve staan? Dan mag u die gewoon laten staan, tot uiterlijk het moment dat u de onderneming staakt. Maar u mag het opgebouwde bedrag ook eerder afstorten.

Wilt u zich laten informeren door een van onze medewerkers? Dan beantwoorden we graag al uw vragen, terwijl u rustig koffie drinkt. Plan daarvoor hier een belafspraak in.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven