Afdrukken

Wat is mijn belastbaar inkomen of ’totaal inkomen uit werk en uitkeringen’?

Bent u in loondienst? Dan bestaat uw belastbaar inkomen uit het totaalbedrag wat u aan inkomsten in box 1 heeft ontvangen. Dat zijn inkomsten uit loondienst in Nederland, plus eventueel fooien, aandelenoptierechten en andere inkomsten uit loondienst waarover geen loonheffing werd ingehouden.

Weet u niet hoeveel dit precies is? Dan vindt u dit bedrag terug in uw aangifte inkomstenbelasting . En als u uw totale belastbare inkomen van een ander jaar wilt opzoeken, dan kunt u een belastingaangifte van een eerder jaar erbij pakken.

Log hier hiervoor eerst in op Mijn Belastingdienst. Kijk vervolgens in het menu links onder het kopje overzicht belasting en premies en klik op inkomstenbelasting. Kijk rechts bij inkomen en klik op Box 1: werk en woning, aftrekposten. Uw inkomen van vorig jaar was het bedrag dat u bij inkomsten uit werk en pensioen en andere uitkeringen terugvindt, bij elkaar opgeteld.

Bent u ondernemer?
Dan bestaat uw belastbaar inkomen in de basis uit de winst in de puurste vorm: omzet minus kosten en afschrijvingen. Specifiek: winst uit onderneming voor toevoeging aan en afneming van de oudedagsreserve en voor ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling, startersaftrek) belastbaar resultaat uit overige werkzaamhedenbelastbare, periodieke uitkeringen en verstrekkingen. Werkte u deels voor een werkgever? Dan valt ook belastbaar loon (inclusief evt. bijtelling privé gebruikt auto van de zaak) onder uw belastbaar inkomen.

Scroll naar boven