Welcome to our Support Center
Afdrukken

Wat is een tijdelijke oudedagslijfrente?

Een tijdelijke oudedagslijfrente is een uitkering waarmee u – naast uw AOW en eventueel pensioen van de baas – extra pensioeninkomen ontvangt. Het geld voor zo’n oudedagslijfrente kunt u zelf opbouwen via een speciaal daarvoor bestemde lijfrenteverzekering of bankspaarrekening.

Eerst wat achtergrondinfo:

In Nederland zijn er 3 officiële manieren om pensioen op te bouwen:

    1. Pensioen via de overheid (ofwel AOW, daar heeft iedere Nederlander recht op)
    2. Pensioen via de baas
    3. Aanvullend pensioen (dat moet/mag u dus zelf regelen via een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening)

Veel mensen gaan ervan uit dat het pensioen via de overheid en pensioen van de baas later wel voldoende is. De praktijk wijst helaas anders uit. Veel mensen bouwen bij hun baas namelijk te weinig pensioen op. Of ze hebben überhaupt geen baas omdat ze ondernemen.

In dat geval is er actie benodigd. De gemakkelijkste en meest voordelige optie daarvoor is het openen van een lijfrenteverzekering of pensioenrekening beleggen of sparen. U spaart of belegt dan met flink wat belastingvoordeel en u ontvangt het opgebouwde bedrag later weer via een periodieke uitkering.

Die uitkering van dat zelf gespaarde of belegde pensioen noemen we dus de tijdelijke oudedagslijfrente. En die tijdelijke oudedagslijfrente is voor veel mensen een welkome aanvulling op hun AOW en pensioen via de baas.

Waarom tijdelijk?

Als u jarenlang aanvullend pensioen hebt opgebouwd, mag u later – binnen bepaalde lijntjes – zelf de uitkeringsduur van dat pensioen inkleuren. U mag het geld bijvoorbeeld in 5 jaar laten uitkeren, maar ook in 30 jaar. En alles ertussenin.

Dat is een groot verschil met een ‘normale’ pensioenuitkering, die u meestal ontvangt tot u komt te overlijden. Een levenslange uitkering heet dat ook wel. Is trouwens ook mogelijk met een lijfrente-uitkering bij een verzekeraar, maar wel onder voorwaarden.

Veel flexibiliteit

Zo’n tijdelijke oudedagslijfrente biedt dus veel flexibiliteit als u onverhoopt wat meer geld nodig hebt direct na uw AOW-leeftijd.  En net als het aantal jaar van de uitkering mag u ook zelf bepalen hoe vaak u een bedrag ontvangt. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zo’n bedrag eens per jaar te ontvangen, maar u kunt het geld ook per half jaar, kwartaal of maand laten uitkeren.

En u hoeft zo’n tijdelijke oudedagslijfrente niet per se te laten ingaan vanaf uw wettelijke pensioenleeftijd. Heeft u het opgebouwde geld nog niet nodig? Dan mag u de start van de uitkering ongeveer 5 jaar uitstellen. Zo kunt u het bedrag bijvoorbeeld nog even laten renderen.

Andere potjes laten uitkeren

Voor zo’n tijdelijke oudedagslijfrente kunt u dus zelf geld opbouwen. Maar u mag er ook andere potjes voor gebruiken, zoals – als u ondernemer bent – oudedagsreserve of stakingswinst. Hier vindt u een overzicht van de potjes die u bij Brand New Day mag laten uitkeren.

Wat levert dat op, zo’n tijdelijke oudedagslijfrente?

De hoogte van de uitkering is helemaal afhankelijk van wat u zelf hebt opgebouwd aan aanvullend pensioen. Niet iedereen mag trouwens zomaar storten op zo’n rekening. Alléén als u bij uw werkgever te weinig pensioen opbouwt of geen werkgever hebt, mag u storten op zo’n opbouwrekening.

Hoeveel u mag storten, is afhankelijk van uw jaarruimte. En uw jaarruimte is weer afhankelijk van uw loon en de hoeveelheid pensioen die u al opbouwt over dat loon. Het is dus moeilijk te zeggen hoe veel pensioen u precies kunt opbouwen en hoog de uitkering later is.

Dat hebt u namelijk zelf in de hand. De hoogte van de uitkering wordt beïnvloed door hoeveel aanvullend pensioen u opbouwt, hoe lang u dat doet en hoeveel rendement u behaalt met dat geld.

De spelregels 

Een tijdelijke oudedagslijfrente is uiteindelijk dus niets meer dan een flexibele pensioenuitkering waarvoor u helemaal zelf spaart of belegt. Maar aan die uitkering kunt u wel zelf invulling geven. U bepaalt bijvoorbeeld zelf de ingangsdatum van de uitkering.

En het maakt ook nogal wat uit of u het bedrag laat uitkeren door een bank of verzekeraar. Bij zo’n verzekeraar moet u bijvoorbeeld zelf (laten) regelen dat uw nabestaanden bij overlijden een bedrag ontvangen.

Ook hebt u bij een verzekeraar de keuze tussen een tijdelijke of levenslange lijfrente-uitkering. Aan zo’n levenslange uitkering zijn wel wat meer regeltjes verbonden. En kosten, uiteraard.

Meer over de verschillen tussen uitkeren bij een bank of verzekeraar vindt u hier.

Scroll naar boven