“Beleggen is volhouden. Dat lijkt saai, maar het werkt wel!”

Leveren duurzame fondsen minder rendement op?

"Beleggen is volhouden. Dat lijkt saai, maar het werkt wel!"

Dit artikel in een notendop:

In dit interview met financieel coach Jessy Oudeman, ook wel The Happy Rich Millennial, bespreken we haar ervaringen met beleggen, pensioen opbouwen bij Brand New Day en financieel onafhankelijk worden. Jessy schrijft op haar website over beleggen, pensioen, financieel vrij worden en daarnaast heeft ze haar eigen cursus ‘Financieel vrij voor beginners’.

Financiële vrijheid is voor veel mensen een droom. Hoe probeer jij financieel vrij te worden?
Op meerdere manieren. Ondernemen is er één, omdat ik zo meer verdien dan in loondienst. Ook biedt het me veel andere dingen. Zo werk ik nu remote vanuit Portugal. Verder houd ik heel consistent mijn inkomsten en uitgaven bij. Elke maand zorg ik dat er geld overblijft om mee te beleggen. Het is soms een beetje saai. Ook ben ik altijd bezig met meerdere inkomstenbronnen. Je kunt niet op één bron vertrouwen. Als er op meerdere manieren wat geld binnenkomt, ben je minder afhankelijk en dus vrijer.

Als zzp’er bouwt niemand anders pensioen voor je op. Hoe zorg jij ervoor dat je later niet op een houtje hoeft te bijten?
Ik doe aan pensioenbeleggen. Elke maand leg ik een vast bedrag in. Daarnaast ben ik ook nog vrij aan het beleggen voor de jaren vóór mijn pensioen. Ik ben nu 29 en wil niet mijn hele leven blijven werken. Vooral omdat de pensioengerechtigde leeftijd steeds later wordt. Daar ga ik niet op wachten.

Hoe ben je als klant bij Brand New Day terecht gekomen en wat sprak je het meest aan?
Dat is alweer lang geleden, ik gok dat ik via Google op zoek was naar pensioenbeleggen. Ik ben toen verschillende partijen gaan vergelijken. Brand New Day sprak me aan vanwege het duidelijke dashboard en de goede klantenservice.

Hoe zie je remote werken voor je en blijf je dan gewoon bij ons beleggen?
Mijn doel is om jaarlijks een verre reis te maken, bijvoorbeeld naar Mexico, en daar ook remote te werken. En dan de zomer in Nederland te verblijven en de rest van het jaar in Portugal. Uiteindelijk ga ik emigreren en uitzoeken wat dan de beste optie is. Maar ik zal altijd blijven werken aan mijn pensioen.

Heb je al nagedacht over de mogelijkheden om je pensioenpotje uit te breiden in het buitenland en misschien zelfs al over het uitkeren daarvan?
Dat is uiteindelijk het plan. Ik ben nu de mogelijkheden aan het uitzoeken.

Het balanceren van werk en privé is voor veel mensen lastig. Hoe doe jij dit?
Dat blijft inderdaad een uitdaging als ondernemer. Ik heb recent een tweede telefoon gekocht zodat ik zakelijk en privé beter kan scheiden. Pas na 9 uur ’s ochtends gaan ze van vliegtuigstand. En de zakelijke telefoon gaat op vrijdag om 12 uur ’s middags uit. Voor mijn twee bedrijven doe ik ook veel op social media en dat gaat altijd door. Dus die meldingen zet ik ook uit. Momenteel ben ik bezig met het inwerken van een virtuele assistent. Zodat zij mijn e-mail kan bijhouden als ik op vakantie ben, en ik echt afstand kan nemen.

Kan jij jezelf al financieel onafhankelijk noemen? En wat was de belangrijkste stap om dit te bereiken?
Van ‘financieel onafhankelijk’ zijn veel definities. Mijn doel was: uit loondienst gaan, meer verdienen, niet fulltime hoeven werken en remote werken. Ook wil ik niet afhankelijk zijn van één inkomstenbron, want dat is risicovol. Dat is mij voor mijn 30e in mijn eentje gelukt. Maar het is natuurlijk niet zo dat ik niet meer hoef te werken.

Als belegger, maar ook als ondernemer, is het belangrijk om op de lange termijn te denken. Wat voor rol speelt pensioen opbouwen bij Brand New Day in jouw langetermijnstrategie?
Alles wat ik doe is onderdeel van een langetermijnplan. Pensioenbeleggen dus ook, en daarom benut ik elk jaar mijn jaarruimte.

De wereld van beleggen kan eng zijn voor nieuwkomers. Heb jij tips voor mensen die nog niet beleggen, maar het wel overwegen?
Houd het makkelijk voor jezelf, en doe niet mee aan trends en hypes. Ga het risico spreiden en let op de kosten. En blijf consistent volhouden! Ga alleen beleggen voor de lange termijn.

Hoe balanceer je, als voorstander van financiële onafhankelijkheid, genieten van je geld in het heden maar ook zorgen voor zekerheid in de toekomst?
Ik heb duidelijke keuzes gemaakt in waar ik wel en geen geld aan uitgeef. Daarom hou ik geld over voor de toekomst. Ik geef bijvoorbeeld graag geld uit aan ervaringen en reizen. Spullen, kleding en dure boodschappen vind ik minder interessant. Daar geef ik weinig geld aan uit.

Heb jij oplossingen gevonden voor bepaalde financiële uitdagingen waar meer mensen wat aan zouden hebben?
Ik denk dat sommige mensen onnodig erg ingewikkeld denken. Of maar wat doen zonder na te denken over hun einddoel. Bepaal eerst je financiële doelen voor de korte en lange termijn. Beslis waaraan je wel geld wilt uitgeven, en waaraan niet. Bouw ook een spaarbuffer op voor onvoorziene omstandigheden. Bespaar waar mogelijk. Als je consistent geld overhoudt, kan je dat beleggen. Het is volhouden; er is geen quick fix. Alleen consistentie. Saai, maar het werkt wel!

Zijn er diensten of wellicht zelfs nieuwe producten die jij in de toekomst graag bij Brand New Day zou zien?
Ik vind het ’t belangrijkst dat de producten toegankelijk en begrijpelijk zijn. Zodat iedereen goede stappen kan zetten naar hun financiële doelen. Ik hoop dat jullie meer op zzp’ers gaan focussen. Naast het feit dat er steeds meer zzp’ers zijn, hebben zij hun zaken helaas vaak niet goed op orde. Velen denken niet eens aan hun pensioen.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven