Dit artikel in een notendop:
Het is gebruikelijk om te sparen voor uw kind, maar veel meer mensen zouden een mooi rendement behalen als ze óók zouden beleggen. Dat mooie rendement hangt grotendeels van uw tijd af: hoe langer u heeft, hoe groter de kans op een mooi rendement. Daarom is het waarschijnlijk slim om te beleggen voor uw kind als die nog in de luiers zit, maar minder slim als die al bijna de studiebanken ingaat.
Goede kans dat u momenteel drukker bent met gebroken nachten of vieze luiers. Of dat u zich afvraagt hoe u de komende jaren uw drukke baan gaat combineren met zwemles, kinderfeestjes en sporttrainingen én het onderhouden van een huishouden. En dat beleggen (en dan ook nog voor uw kind) niet bovenaan uw prioriteitenlijstje staat. Toch doet u er misschien goed aan om daar juist nu even werk van te maken.
Waarom niet sparen?
Vooropgesteld: sparen moet u ook gewoon doen. Zeker als u zelf nog geen buffer achter de hand heeft voor als uw auto eens stuk gaat of de dakgoot begint te lekken. Dan is beleggen – of dat nu voor uzelf is of voor uw kind – hoe dan ook geen goed idee.
Heeft u dus nog geen spaarbuffer opgebouwd? Doe dat dan eerst. Een ruime spaarbuffer verkleint de kans dat u uw beleggingen moet gebruiken om uw auto te repareren en vergroot daarmee de kans dat u een mooi rendement behaalt. Hoe dat zit leggen we straks uit.
Heeft u al een geruststellend bedrag op uw spaarrekening staan? Dan is beleggen waarschijnlijk wel idee. Dat vindt ook de Autoriteit Financiele Markten (AFM): veel meer Nederlanders zouden een groter rendement kunnen behalen als ze naast sparen óók gaan beleggen.
Is beleggen niet risicovol?
Ja: beleggen kent risico’s. U kunt altijd een deel van uw inleg verliezen. Dat klinkt spannend, maar u moet ook weten dat u die risico’s aanzienlijk kunt verkleinen als u op een verstandige manier belegt.
Zo is het belangrijk om een goede spreiding aan te brengen: u bent dan nooit afhankelijk van één enkel bedrijf of een sector. Bij Brand New Day belegt u daarom altijd in duizenden beleggingen tegelijkertijd, zonder dat u daarvoor extra moeite hoeft te doen.
En daarnaast is het ook slim om regelmatig een bedrag in te leggen. U bent dan nooit afhankelijk van het instapmoment, maar koopt regelmatig beleggingen aan tegen verschillende koersen. Daarmee verkleint u het risico van beleggen.
Hierboven zeiden we al even dat het slim is om een goede spaarbuffer te hebben voor u begint met beleggen. Dat moet u doen vanwege het effect van tijd op uw rendement: hoe langer u de tijd heeft, hoe groter de kans dat u een mooi rendement behaalt. Hieronder leggen we uit waarom.
Waarom tijd essentieel is
Als u gaat beleggen, dan gaan die beleggingen van u geheid eens flink in waarde zakken. Dat is dan even schrikken, maar normaal gesproken geen ramp. Áls u maar genoeg jaren de tijd heeft om te beleggen.
Dat ziet u ook hieronder. We vergelijken hier alle rendementen van sparen en beleggen in periodes van 1 jaar, van 1928 tot en met 2021. U ziet: de uitschieters omhoog kunnen in 1 jaar tijd flink zijn, maar de uitschieters omlaag óók.
Sparen of beleggen over periodes van 1 jaar
Het gemiddelde jaarlijkse rendement over periodes van 1 jaar voor beleggen en sparen. Berekeningen door Brand New Day. Data voor beleggen komt van de S&P500 Index (in USD, van 1928 tot en met 1969, de MSCI World Index (in USD, vanaf 1970 tot en met 2004) en de MSCI World Index (gehedged naar euro’s, vanaf 2005 tot en met 2021). Data voor sparen betreft het rendement op Amerikaanse T-bills (in USD, vanaf 1928 tot en met 2002) en de gemiddelde jaarlijkse rente op Nederlandse spaarrekeningen zonder vaste looptijd (bron: DNB, vanaf 2003 tot en met 2021). Deze berekeningen zijn exclusief eventuele afgetrokken kosten.
Als u maar een jaar de tijd heeft, kunt u dus beter sparen. De kans is dan namelijk aanwezig dat u nét een slecht beursjaar meemaakt. En da’s dan funest voor uw rendement. Uw spaarrekening is dan een veiligere bestemming voor uw geld.
Heeft u langer de tijd? Dan is de kans des te groter dat u zo’n flinke daling meemaakt. Maar de kans is dan óók groot dat uw beleggingen weer herstellen van zo’n daling. Daar krijgen ze dan namelijk de tijd voor.
Kijk maar eens naar dezelfde vergelijking tussen sparen en beleggen, maar dan over alle periodes van 5 jaar vanaf 1928 tot en met 2021. U ziet: De uitschieters omlaag zijn niet alleen minder talrijk, maar ook minder diep.
Sparen of beleggen over periodes van 5 jaar
Het gemiddelde jaarlijkse rendement over periodes van 5 jaar voor beleggen en sparen. Berekeningen door Brand New Day. Data voor beleggen komt van de S&P500 Index (in USD, van 1928 tot en met 1969, de MSCI World Index (in USD, vanaf 1970 tot en met 2004) en de MSCI World Index (gehedged naar euro’s, vanaf 2005 tot en met 2021). Data voor sparen betreft het rendement op Amerikaanse T-bills (in USD, vanaf 1928 tot en met 2002) en de gemiddelde jaarlijkse rente op Nederlandse spaarrekeningen zonder vaste looptijd (bron: DNB, vanaf 2003 tot en met 2021). Deze berekeningen zijn exclusief eventuele afgetrokken kosten.
En kijken we naar periodes van 20 jaar? Dan was er geen enkele periode waarin beleggen een negatief rendement opleverde. En in de meeste gevallen was beleggen rendabeler dan sparen. U ziet dus: beleggen wordt minder risicovol naarmate u langer de tijd neemt.
Sparen of beleggen over periodes van 20 jaar
Het gemiddelde jaarlijkse rendement over periodes van 20 jaar voor beleggen en sparen. Berekeningen door Brand New Day. Data voor beleggen komt van de S&P500 Index (in USD, van 1928 tot en met 1969, de MSCI World Index (in USD, vanaf 1970 tot en met 2004) en de MSCI World Index (gehedged naar euro’s, vanaf 2005 tot en met 2021). Data voor sparen betreft het rendement op Amerikaanse T-bills (in USD, vanaf 1928 tot en met 2002) en de gemiddelde jaarlijkse rente op Nederlandse spaarrekeningen zonder vaste looptijd (bron: DNB, vanaf 2003 tot en met 2021). Deze berekeningen zijn exclusief eventuele afgetrokken kosten.
Waarom uw kind een mooi beleggingsdoel is
Uw kind is natuurlijk een stuk meer dan dat. Maar we zeggen dit omdat de kans groot is dat u lang de tijd heeft om voor uw kind te beleggen. Als u begint in het eerste levensjaar en u het geld wilt gebruiken voor de studie van uw kind, dan heeft u pak ‘m beet 18 jaar om te beleggen.
Hierboven zag u dat beleggen dan geen gek idee is. Heeft u daarentegen een kind dat al flink aan het puberen is? Dan is beleggen misschien minder verstandig. Niet vanwege die pubertijd, maar omdat het waarschijnlijk niet heel lang meer duurt voordat uw kind het geld goed kan gebruiken.
Hoe werkt beleggen voor uw kind eigenlijk?
Beleggen voor uw kind doet u bij Brand New Day heel eenvoudig met een speciaal daarvoor bestemde kinderrekening. Zo´n rekening staat op naam van u én uw kind. U mag helemaal zelf weten hoe veel en hoe vaak u stort.
En wordt uw kind 18 en dus voor de wet volwassen? Dan komt het volledige bedrag op de rekening aan uw (dan niet meer zo) kleine toe. Hij of zij kan het gebruiken voor een rijbewijs, studie of gewoon nog even doorbeleggen. Voor bijvoorbeeld de aankoop van een eerste huis.
Betekent trouwens wel dat u die kinderrekening – zodra de 18e verjaardag dichterbij komt – even bovenaan uw gezamenlijke agenda moet zetten. Zo voorkomt u dat uw kind het geld ‘investeert’ in een opzichtig blik met spoiler en puberale velgen.
Iedere storting is trouwens een schenking. Per jaar mag u een van de overheid tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken (in 2022 is dat €5.677) aan uw kind. Als uw kind op diens 18e verjaardag het geld ontvangt, hoeft hij daarover dus waarschijnlijk geen belasting te betalen.
Beleggen voor uw kind klinkt dus misschien spannend, maar dat is het niet. Zeker niet als uw kind nog piepjong is. En, ook fijn: zo’n kinderrekening levert u waarschijnlijk meer dankbaarheid en credits op dan 1000 verschoonde luiers.
Zelf een start maken met beleggen voor uw kind?
Beleggen voor uw kind kan bij Brand New Day met de kinderrekening-beleggen: dat is een beleggingsrekening op naam van uzelf én van het kind, waarbij het geld op de 18e verjaardag automatisch aan uw kind toekomt. Liever beleggen op alleen uw naam? Dan is onze beleggingsrekening misschien een beter idee.
De risico’s van beleggen
Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.