De enorme impact van een klein kostenverschil

BND-beleggenalgemeen-achtergrond

De enorme impact van een klein kostenverschil

Wie lage kosten betaalt, houdt meer rendement over. Heel belangrijk, maar toch laten heel veel Nederlanders nog ongemerkt rendement liggen. Wat levert een (kleine) kostenbesparing u nou eigenlijk op?

Spoiler alert: best veel. Dat ziet u hieronder in een vergelijking tussen drie fictieve beleggingsinstellingen. Eentje met 0,6% kosten, eentje met 0,8% kosten en de laatste met 1% kosten. Kleine, maar heel belangrijke verschillen.

Let op de kleintjes

De kosten van deze fictieve aanbieders zijn simpel en variëren dus van 0,6 tot 1% per jaar van het bedrag op de rekening. Let wel: we maken de boel hier behoorlijk simpel. De kosten zijn meestal niet zo doorzichtig.

Vaak betaalt u bij beleggingsinstellingen namelijk een combinatie van kosten. Denk aan servicekosten over het hele bedrag dat u belegt, en kosten die u per transactie betaalt. Met het voorbeeld hieronder laten we zien dat zelfs een miniem verschil daarin een grote hap uit uw rendement kan nemen.

Aanbieder 1Aanbieder 2Aanbieder 3
0,6% kosten per jaar0,8% kosten per jaar1% kosten per jaar

Wie de kosten van beleggingsinstanties vergelijkt, is vaak geneigd om over een klein kostenverschil heen te kijken. Zo’n miniem verschil van bijvoorbeeld 0,4% op jaarbasis lijkt op het eerste gezicht weinig kwaad te kunnen uitrichten. Op de korte termijn maken die iets hogere kosten inderdaad niet gek veel uit.

Maar hoe langer u belegt (en hoe harder uw vermogen normaal gesproken stijgt), hoe groter de impact van die hogere kosten. Hieronder ziet u de kosten die u bij de drie fictieve aanbieders zou betalen als u 30 jaar belegt, iedere maand € 100 inlegt en ieder jaar rendement van 6% behaalt.


De kostenontwikkeling bij verschillende aanbieders met verschillende kosten, een maandelijkse inleg van € 100 en een rendement van 6% per jaar.

Denk aan de lange termijn

Op de korte termijn is een klein verschil van nauwelijks een halve procent te verwaarlozen. Na 5 jaar levert die kostenbesparing u € 70 extra rendement op. Mooi meegenomen, maar over een periode van 5 jaar nog geen schrikbarend verschil.

Het echte werk komt later pas. Want hoe meer vermogen u opbouwt, hoe meer zo’n kostenbesparing gaat lonen. Na 10 jaar betekent een verschil van 0,4% al zo’n € 300 extra rendement, na 20 jaar bijna € 2.000 en na 30 jaar zelfs zo’n € 6.500.

Anders gezegd: als u 0,4% kosten minder betaalt per jaar, kan u dat over 30 jaar een kostenbesparing van liefst 60% opleveren! Dat is dus best de moeite waard.

 Aanbieder 1Aanbieder 2Aanbieder 3
Totale kosten na 5 jaar€ 110€ 146€ 182
Totale kosten na 10 jaar€ 533€ 706€ 876
Totale kosten na 20 jaar€ 3.184€ 4.186€ 5.160
Totale kosten na 30 jaar€ 10.888€ 14.206€ 17.381

De totale kosten per fictieve aanbieder over periodes van 5, 10, 20 en 30 jaar, uitgaande van een maandelijkse inleg van € 100 en een jaarlijks rendement van 6%. De kosten zijn naar beneden afgerond tot hele getallen.

Meer kosten? Minder rendement (en vice versa)

Hogere kosten leiden dus automatisch tot minder rendement. Bent u financieel al helemaal onafhankelijk en maakt zo’n besparing van een paar duizend euro u niets uit? Dan moet u lekker hogere kosten blijven betalen.

Wie die paar duizend euro extra graag wél in de eigen zak steekt, doet er dus goed aan om goed op de kosten te letten. Hieronder ziet u hoeveel meer rendement u dat oplevert. Weer gaan we uit van een maandelijkse inleg van € 100 en een jaarlijks rendement van 6%.

 Aanbieder 1Aanbieder 2Aanbieder 3
Waarde na 10 jaar€ 15.936€ 15.763€ 15.592
Waarde na 20 jaar€ 43.250€ 42.248€ 41.274
Waarde na 30 jaar€ 90.064€ 86.746€ 83.572

De totale kosten per aanbieder over periodes van 5, 10, 20 en 30 jaar, uitgaande van een maandelijkse inleg van € 100 en een jaarlijks rendement van 6%. De kosten zijn naar beneden afgerond tot hele getallen.

Eerder zag u al dat de kosten over een periode van 30 jaar liefst 60% hoger uitvallen als u jaarlijks 0,4% teveel betaalt. En bij een maandelijkse inleg van € 100 houdt u bijna 8% (!) meer geld over.

Legt u meer in dan € 100 per maand? Dan neemt dat verschil alleen maar toe. Want hoe groter uw belegde vermogen, hoe hoger uw kosten en hoe groter de impact van een kostenverschil.

Zo bepaalt u welke aanbieder voor u het goedkoopste is

Wilt u gaan beleggen, maar weet u niet bij welke aanbieder? Dan kan het vergelijken van kosten een behoorlijke opgave zijn. Om te beginnen kunt u kijken hoe goed de kosten van zo’n aanbieder vindbaar zijn. Moet u eerst hele websites uitpluizen of enorme pdf’s doorspitten? Dat betekent vaak weinig goeds voor de kosten.

En zelfs als u de kosten gevonden heeft, kan het lastig zijn om deze te vergelijken. Hieronder leggen we daarom uit op welke kosten u kunt letten.

Servicekosten

Beleggingsinstellingen zijn geen liedadigheidsinstellingen. Uiteindelijk moet er brood op de plank komen, en dat brood wordt vaak betaald van de beheer- en servicekosten. Dit zijn de kosten die een beleggingsinstelling rekent voor de diensten die zij aanbiedt. Vaak is dit een vast bedrag per jaar, een vast percentage van uw belegde vermogen of een combinatie van beide.

Transactiekosten

Als u belegt, kunt u niet om transactiekosten heen. Dit zijn de kosten die u betaalt per transactie. Dit kan een vast bedrag per aan- of verkooptransactie zijn of een percentage van ieder bedrag dat u stort of van iedere aan- of verkooptransactie die u doet. Belegt u actief? Dan is het raadzaam om na te gaan wat u precies per transactie betaalt.

Fondskosten

Als u in indexfondsen belegt, dan belegt uw beleggingsinstelling uw vermogen in een fonds. Dat fonds rekent (in de meeste gevallen) kosten voor het onderhouden van zo’n fonds.

Rekeningkosten

Bij sommige aanbieders betaalt u een vast bedrag per jaar voor het aanhouden van de beleggingsrekening. In sommige gevallen ook wanneer er geen geld op de rekening staat.

Beheer- of advieskosten

Laat u iemand anders uw geld beleggen of ontvangt u advies? Dan betaalt u hiervoor hoogstwaarschijnlijk beheer- of advieskosten. Dit zijn vaak hoge kosten, omdat er veel tijd zit in het kiezen van de juiste beleggingen.

Dit betaalt u als u bij Brand New Day belegt

Benieuwd naar de kosten van Brand New Day? Daar doen we niet geheimzinnig over. Geen online speurtocht of wollige pdf’s dus. Alle mogelijke kosten per product hebben we in dit handige overzicht gebundeld.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.

Scroll naar boven