Afdrukken

Wat is banksparen?

Banksparen is het sparen of beleggen voor een aanvullend pensioenpotje met een rekening die speciaal daarvoor bedoeld is. Als u bijvoorbeeld bij uw werkgever niet voldoende of helemaal geen pensioen opbouwt, dan mag u zelf een pensioenpotje opbouwen, waarvoor u een speciale rekening kunt openen. Dit wordt ook wel banksparen genoemd.

De term banksparen is wellicht wat verwarrend, omdat het voor het opbouwen van aanvullend pensioen niet per se gebonden bent aan een spaarrekening. U kunt ook gewoon beleggen voor uw aanvullend pensioen. Bij Brand New Day kunt u dit doen met een pensioenrekening-beleggen of, als u wilt sparen, met een pensioenrekening-sparen.

Waar komt de term banksparen vandaan?

Als u aan banksparen doet, dan doet u dat met een speciaal daarvoor bestemde rekening. Aan zo’n rekening zijn bepaalde voordelen, maar ook restricties verbonden. Voorheen was het alleen voor verzekeraars toegestaan om zulke fiscaal ingewikkelde producten aan te bieden. Op 1 januari 2008 werd echter de Wet Banksparen van kracht, en sindsdien mogen ook banken en beleggingsinstellingen product aanbieden waarmee u voordelig pensioen kunt opbouwen.

Hoe werkt banksparen?

Banksparen doet u met een speciaal daarvoor bestemde rekening: bij Brand New Day noemen we dit een pensioenrekening. Om op deze pensioenrekening te mogen inleggen, dient u een pensioentekort te hebben: u dient bijvoorbeeld (te) weinig pensioen op te bouwen bij uw werkgever of helemaal geen pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld wanneer u zelfstandige bent. Als u te weinig pensioen opbouwt, dan heeft u jaarruimte. Jaarruimte is dus een ander woord voor een pensioentekort. Of u jaarruimte heeft, is afhankelijk van – onder andere – uw inkomen en uw huidige pensioenregeling. U berekent uw jaarruimte eenvoudig hier.

Wat zijn de voordelen van banksparen?

De overheid ziet niet graag dat u tijdens uw pensioen sterk in inkomen terugvalt. Daarom hebben ze het aanvullend sparen voor een persoonlijk erg voordelig gemaakt, door flink wat belastingvoordeel aan te bieden. Zo is de inleg die u op uw pensioenrekening doet belastingvrij. Als u uw jaarruimte stort, dan kunt u dit tijdens uw belastingaangifte over datzelfde jaar aftrekken van uw belastbare inkomen. Met andere woorden: u krijgt een deel van uw inleg terug van de Belastingdienst. Bovendien valt de waarde op zo’n pensioenrekening in box 1. Dit betekent dat u geen belasting over het opgebouwde pensioenpotje betaalt.

Wat zijn de nadelen van banksparen?

Het geld op uw pensioenrekening is écht alleen bedoeld ter aanvulling op uw pensioen. Dit betekent dat u verplicht bent om het bedrag na uw pensioenleeftijd uit te laten keren over een periode van minimaal 5 jaar. Wilt u het al eerder laten uitkeren? Dat kan, maar dan bedraagt de uitkering minimaal 20 jaar plus het aantal jaren tot uw AOW-leeftijd. Wilt u het bedrag in één keer laten uitkeren? Dan betaalt u in een keer inkomstenbelasting én mogelijk revisierente over het bedrag. Revisierente is een boete die de Belastingdienst rekent voor het vroegtijdig opnemen van de waarde op uw pensioenrekening.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven