Afdrukken

Wat is herbalanceren?

Belegt u in meerdere fondsen? Als het ene fonds beter presteert dan het andere, ontstaat er scheefgroei in uw portefeuille. Dit lost u op door te herbalanceren. Een herbalancering is een wijziging van de verdeling van uw beleggingen. Als u bijvoorbeeld een deel van uw beleggingen in obligatiefondsen verkoopt en daarvoor beleggingen in aandelenfondsen aankoopt, dan noemen we dat een herbalancering.

Stel: u belegt in twee fondsen: voor 60% in een aandelenfonds en voor 40% in een obligatiefonds. De koers van deze fondsen kan stijgen of dalen, waardoor uw verdeling als het ware uit balans raakt. Als het aandelenfonds bijvoorbeeld een stuk harder stijgt dan het obligatiefonds, dan kan het zo zijn dat op een gegeven moment 70% van uw waarde belegd is in het aandelenfonds, en nog maar 30% in het obligatiefonds. U neem dan plots een stuk meer risico dan u oorspronkelijk wilde.

Door uw vermogen te herbalanceren, zorgt u ervoor dat uw vermogen weer wordt belegd volgens de oorspronkelijke verdeling. De ‘scheefgroei’ van uw beleggingen wordt dan als het ware weer rechtgetrokken. Na het herbalanceren neemt u weer het risico dat bij uw doelstelling past.

Zo werkt herbalanceren

Als u in het voorbeeld van hierboven besluit om te gaan herbalanceren, dan verkopen we voor 10% aandelen in fonds 1, en kopen we voor die 10% weer obligaties aan in fonds 2. Hierna is de verdeling weer 60% om 40% en is uw fondsverdeling weer als vanouds. De balans in uw vermogen is dan dus weer hersteld.

Bij Brand New Day kunt u uw vermogen op ieder moment herbalanceren. U kunt er ook voor kiezen om dit automatisch jaarlijks te doen door dit in te stellen via MijnBND. Zet u automatisch herbalanceren aan? Dan wordt uw vermogen ieder jaar geherbalanceerd op dezelfde datum als waarop de einddatum van uw rekening valt.

De risico’s van beleggen

Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en u kunt een deel van uw inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe u die kunt beperken.
Scroll naar boven